«Not bad». Головне про нічию України з чемпіонами світу в цитатах
Getty Images

Збірна України з футболу стартувала у відборі до чемпіонату світу 2022 року в Катарі. В першому матчі команда Андрія Шевченка грала на виїзді з чемпіонами світу — французами. І здобула нічию — 1:1.

Ось головне, що треба знати про цей матч, в цитатах — чотирьох дійових осіб та одного президента України.

1:1 у Франції — це «непогано»

У жовтні 2020 року в товариській грі французи розбили українців 7:1. Тож вони були великими фаворитами і в цю середу.

В нашій групі відбору на ЧС-2022 — п’ять команд. Напряму на мундіаль потрапить лише переможець групи. Також шанси залишає друге місце, але треба буде грати додаткові матчі. Франція — чинний чемпіон світу і головний фаворит групи. Не програти французам на їхньому полі зараз означає зберегти шанси навіть на перше місце.

Успіх наших футболістів відзначив і президент Володимир Зеленський. Написав, що це «not bad», тобто «непогано».

«Нічия на виїзді з чемпіонами світу — not bad. Вітаю команду й тренера з крутим результатом, здобутим попри солідні кадрові втрати! Вперед, Україно!», — зазначив Зеленський у Twitter.

Також в нашій групі — Фінляндія, Боснія і Герцеговина та Казахстан.  

В найближчих матчах Україна зіграє в Києві (але без глядачів) з фінами (неділя, 28 березня) та казахстанцями (середа, 31 березня).

Гол Франції зарахований неправильно

Перед тим, як на 19-й хвилині нам забив Антуан Грізманн, у іншого гравця Франції був офсайд. Але на матчі не було системи відеоповторів (VAR), щоб передивитися епізод.

Це зазначив і тренер воротарів збірної Олександр Шовковський.

«А поза грою було! Але незважаючи на це ми, все-таки, добилися позитивного для нас результату!» — написав Шовковський в Instagram.

Україна забила без жодного удару в площину воріт

Так буває. Коли на 57-й хвилині Сергій Сидорчук бив по воротах Уго Льоріса, м’яч летів повз. Проте допоміг рикошет від Кімпембе, на якого й записали автогол.

Україна так і закінчила матч, не маючи жодного удару в площину.

«Після перерви ми продовжували атакувати, але отримали цей безглуздий гол в свої ворота. Думаю, що спочатку м'яч навіть не летів у площину воріт. Ми були приголомшені цим голом України з напівмоменту», — пожалівся після гри Олів’є Жиру, форвард Франції.

Зінченко став наймолодшим капітаном в історії збірної

Капітаном збірної України вперше був Олександр Зінченко, гравець «Манчестер Сіті». Йому 24 роки. Він став наймолодшим капітаном нашої національної команди в історії. До цього ним був Анатолій Тимощук, що надягнув капітанську пов’язку у 25.

Мрія здійснилася! Спасибі всім за довіру і підтримку. Дуже гідний результат проти чинного чемпіона світу. Перший крок ми зробили. Браво, команда, я пишаюся тобою!

Україна грала за незвичною схемою

Наша збірна останніми роками була сильною фланговими нападниками. Але з французами не зіграли ані Ярмоленко (після травми), ані Циганков (травмований), ані Коноплянка з Марлосом (обидва у поганій формі).

Шевченко замість гри у чотири захисники виставив схему з трьома центральними захисниками, а за фланги повністю відповідали Караваєв і Миколенко.

Після гри французи говорили, що не були готовими до такої побудови українців. А Шевченко порадів, що план на гру спрацював.

«Нам потрібно було перекривати простір позаду. Якби ми залишали талановитих французьких гравців один в один, то отримали б багато проблем. Це був єдиний шлях збалансувати склад, зробити компактним простір між лініями. Завжди один пресингував, а інший прикривав», — зазначив наш тренер.

Колишнього президента ФІФА відсторонили від футболу ще майже на сім років