Нова Зеландія у Великій Британії навчатиме артилеристів ЗСУ стрільбі з гармат L119

Нова Зеленадія направить до Великої Британії 30 військовослужбовців, які будуть там навчати українських артилеристів. Про це пише  The Guardian із посиланням на прем'єр-міністра Нової Зеландії Джасінду Ардерн.

Новозеландські спеціалісти ознайомлять військових ЗСУ з роботою 105-мм легкою польовою гарматою L119. Для цих цілей, уряд країни також надасть 40 прицілів та невелику кількість боєприпасів для навчальних цілей.

«Увесь цей час, ми чітко заявляли, що такий кричущий напад на безневинні життя та суверенітет іншої країни є неправильним, і наша відповідь включала не лише засудження Росії, а й практичну підтримку України», — заявила.

Вона додала, що у світі не так багато країн використовують ці гармати, тому Нова Зеландія вирішила надіслати своїх інструкторів. Вони перебуватимуть у Британії до кінця липня і мають навчити 230 українських артилеристів.

При цього Ардерн наголосила, що навчання проходитиме виключно за межами України і новозеландські військові за жодних обставин не поїдуть в Україну.

Гармата L119

L119 – це легка 105-мм гармата британської розробки, призначена для підтримки піхоти. Вона мобільніша, ніж системи більшого калібру, але має невелику далекобійність — 10 км. При цьому гармата важить лише 1,9 тон.

Гармата L119

Про передачу Україні L119 раніше не повідомлялося, проте британський міністр оборони Бен Воллес ще у квітні обіцяв надати легкі 105-мм буксировані гаубиці, хоча не називав їх конкретну модель.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Австралія передасть Україні ще 20 броньовиків Bushmaster та 14 БТРів M113