ОАЕ пом’якшили закони щодо вживання алкоголю та спільного проживання поза шлюбом
Getty Images

Об’єднані Арабські Емірати внесли одразу кілька історичних змін до законодавства країни. Арабська держава послабила обмеження щодо вживання алкоголю, спільного проживання до шлюбу та, навпаки, посилила покарання за вбивство невірних дружин.

Ці реформи спрямовані на підвищення економічного та соціального становища країни та «закріплення принципів толерантності в ОАЕ», повідомляє державне інформаційне агентство WAM.

Розширення особистих свобод і рух до демократичних цінностей, більше притаманних західній культурі, демонструє бажання ОАЕ бути привабливою країною як для туристів, так і для інвесторів, уточнює АР.  За даними агентства, цей крок здійснений за посередництва США і, зокрема, направлений на подальшу нормалізацію відносин між ОАЕ та Ізраїлем. Таким чином Емірати хочуть залучити в країну ізраїльських туристів та інвестиції. Також Дубай має прийняти у себе Всесвітню виставку. Вона мала відбутися в жовтні, але була перенесена на наступний рік через пандемію. Очікувалось, що на виставку до ОАЕ прибудуть близько 25 мільйонів гостей.

То що ж змінилося?

Алкоголь можна вживати без ліцензії

Відтепер алкоголь в цій мусульманській країні можна купувати та вживати без спеціальної ліцензії. Щоправда, лише вдома та у відведених місцях. Це стосуватиметься як туристів, так і місцевих жителів.

Неодруженим парам дозволяється спільне проживання 

Суворі місцеві закони забороняли чоловіку та жінці мешкати разом поза офіційним шлюбом. До відповідальності могли притягнути навіть іноземців. Відомі випадки, коли жінка зверталась в ОАЕ до правоохоронців із заявою про згвалтування і отримувала більш суворе покарання, ніж злочинець. Або пара туристів намагалась отримати допомогу з приводу вагітності жінки і також наражалась на звинувачення. Відтепер ця норма скасовується.

Інший погляд на самогубство та невірність

Спроба самогубства, яка карається за законами ісламу, відтепер також буде декриміналізована.

Також закон не буде лояльним до чоловіків, які вирішать покарати своїх дружин за невірність. Раніше навіть за вбивство в таких випадках винуватець міг отримати мїякий вирок. Відтепер «закон честі» не розглядатиметься як пом’якшувальні обставини.

За що й надалі каратимуть

Поки що не повідомляється про зміни законів та ступеню покарання щодо прояву гомосексуалізму, публічного переодягання та таких проявів прихильності, як поцілунки.

Можна більше не боятися, що з ізраїльською візою не пустять до Еміратів