Обраний президент Молдови Мая Санду вимагає вивести війська РФ із Придністров'я
Getty Images

Обраний президент Молдови Мая Санду виступає за виведення оперативної групи російських військ з невизнаного Придністров'я.

Російські військові мають піти разом з боєприпасами, які охороняють в регіоні, заявила політик на пресконференції.

За її словами, вимога вивести війська — це не просто декларації.

Це необхідність. Буду працювати з Росією стільки, скільки треба, щоб вирішити питання вивозу зброї та виведення військ

Під час пресконференції вона виступила за заміну військ РФ на місію цивільних спостерігачів під егідою ОБСЄ, повідомляє NewsMaker.

Вона нагадала, що про місію миротворців є договір 1992 року між Росією і Молдовою. «Але, так як давно немає небезпеки воєнних дій, цю місію потрібно зробити цивільною під егідою ОБСЄ. Це позиція Молдови, яку я підкреслюю», — сказала Санду.

Санду додала, що міністр оборони РФ Шойгу сам в минулому році піднімав це питання.

У Придністров'ї перебуває оперативна Група російських військ (ОГРВ) в складі близько тисячі осіб. Стверджується, що її основне завдання — охорона військових арсеналів, що залишилися від армії СРСР у селищі Колбасна. У 2000 році на міжнародному саміті в Стамбулі РФ зобов’язалася вивести це угруповання до кінця 2004 року, але свого зобов’язання не виконала досі.

23 серпня 2017 року парламент Молдови прийняв декларацію про виведення російських військ з Придністров'я. Чинний президент країни Ігор Додон назвав рішення парламенту провокацією і засудив його.

22 червня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію про виведення іноземних збройних сил з території Республіки Молдова. Додон звинуватив уряд, який ініціював голосування за резолюцію ООН про виведення російських військ з Придністров'я, в скоєнні «чергового антиросійського демаршу».

Відносини з Україною

Відповідаючи на питання про те, чого коштуватимуть Молдові хороші відносини з Росією, Санду, в числі іншого, запевнила, що Молдова підтримує територіальну цілісність України.

«Ми підтримували і підтримуємо територію цілісність України, і сподіваємося, що інші країни підтримають територіальну цілісність Молдови», — сказала Санду, найімовірніше, посилаючись на окупацію Криму.

Санду оголосила, що перші візити, які вона зробить як президент, будуть здійснені до Києва і Бухареста.

«Точної дати візитів поки немає. Ймовірно, це буде в січні», — зазначила політик.

Санду регулярно виступає з заявами про неприпустимість розміщення російських військ в Придністров'ї.

Раніше стало відомо, що Санду планує провести зустріч з президентом України Володимиром Зеленським після свого офіційного вступу на посаду.

20 листопада Центральна виборча комісія Молдови затвердила остаточні результати виборів президента. Кандидатуру Санду підтримали 57,72% жителів країни (943 006 голосів), а її суперника Додона — 42,28% (690 615 виборців).

Повноваження чинного президента Додона закінчуються 23 грудня 2020 року. Інавгурація нового президента відбудеться 24 або 25 грудня.

Раніше ми писали, що Додон закликав молдован вийти на вулиці після другого туру виборів президента для захисту його обрання.

Це вам не Додон і не Усатий! Чи приведе новий президент Молдови країну в ЄС