ОБСЄ очолила голова МЗС дружньої до України Швеції

1 січня Швеція стала головуючою країною Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) строком на один рік.

За ротаційним принципом, на 2021 рік очільницею ОБСЄ стала керівниця МЗС Швеції Анн Лінде, повідомляє пресслужба організації.

Свою детальну програму та пріоритети шведське головування представить у Відні 14 січня. «Європейської правда» пише із посиланням на свої джерела, що розвиток подій, пов’язаних з російською агресією проти України, буде одним з пріоритетів.

У грудні, виступаючи на міністерській зустрічі ОБСЄ перед набуттям нових повноважень, Лінде окремо наголосила на питанні окупаційних дій РФ, згадавши не лише Донбас, а й про Крим. «Ми будемо шукати стійке політичне вирішення конфлікту, яке має повністю відповідати принципам суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України у її міжнародно визнаних кордонах,  тобто включаючи Крим та Севастополь», — заявила Лінде.

У попередні роки нові очільники ОБСЄ у перші дні року неодмінно відвідували Україну, у тому числі лінію розмжежування на Донбасі. Про такі плани Лінде організація не повідомляє. Утім, цього року діють пандемічні обмеження. Загалом Швеція є проукраїнськи налаштованою державою, чинний уряд підтримує українців.

У грудні Росія заблокувала рішення ОБСЄ, яке ускладнило би перекидання зброї на окупований Донбас.

США назвали напад Росії на Україну найбільшою загрозою безпеці Європи після конфлікту на Балканах у 90-тих роках