Обстріл «Охматдиту»: Офіс генпрокурора встановив одного з можливих причетних

Офіс Генерального прокурора спільно із СБУ встановили одного з причетних до організації та вчинення удару по дитячій лікарні «Охмадит». Це командувач військово-повітряних сил рф і заступник головнокомандувача повітряно-космічних сил рф.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, саме цей російський командувач 8 липня 2024 приблизно о 10:45 наказав підпорядкованим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносця-бомбардувальника Ту-95МС крилатою ракетою Х-101 по приміщенню дитячої лікарні.

Вона влучила в один із лікувальних корпусів, у якому на той час надавали медичну допомогу дітям.

На підставі зібраних доказів цьому представникові командування військ країни-агресора повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

Міжнародний кримінальний суд розслідує провадження щодо офіцера та вже видав ордер на його арешт за обстріли енергетичної інфраструктури.

Атака рф на дитячу лікарню «Охматдит»

Вранці 8 липня війська рф поцілили ракетами в дитячу лікарню «Охматдит». Під час удару на місці перебували 627 дітей. Росія атакувала токсикологічний корпус, де діти отримували діаліз. Унаслідок атаки по лікарні загинули дві людини, ще 50 поранені. Згодом у лікарні також помер хлопчик, який постраждав від атаки.

Відразу після удару до лікарні прибували небайдужі, які допомагали розбирати завали, приносили воду та їжу. 

Держава вже пообіцяла відбудувати лікарню — уряд спрямував 100 млн грн на першочергові відновлювальні роботи. Окрім того, небайдужі за 41 годину пожертвували для «Охматдиту» 300 млн грн. До уряду України надійшла «велика кількість запитів» від різних країн, готових прийняти дітей з лікарні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

МОЗ відсторонило гендиректора «Охматдиту» Жовніра: що відомо