Очі тварин у закривавлених конвертах: в МЗС заявили про нові акти залякування українських посольств

Українським посольствам в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Неаполі, Кракові та Брно надійшли закривавлені конверти з очами тварин.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

«Після теракту в Іспанії до посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, консульства в Брно надійшли закривавлені пакунки. У пакунках знаходилися очі тварин. Ми вивчаємо сенс цього послання», — пише Олег Ніколенко, речник МЗС.

Повідомляється, що пакунки були просякнуті рідиною червоного кольору та мали неприємний запах. 

«Маємо підстави вважати, що відбувається добре спланована кампанія терору та залякування посольств і консульств України. Не маючи змоги зупинити Україну на дипломатичному фронті, нас намагаються залякати. Однак можу одразу сказати, що ці спроби марні. Ми й надалі ефективно працюватимемо на перемогу України», — наголосив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

Крім цього, зафіксований акт вандалізму на вході будинку посла у Ватикані, посольство у Казахстані отримало повідомлення про замінування, яке не підтвердилося.

А у посольство США доправили лист з ксерокопією критичної статті про Україну, який надійшов із Європи.

Нині всі українські посольства та консульства в режимі посилених заходів безпеки.

«Закликаємо іноземні уряди ґарантувати максимальний захист українських дипломатичних установ відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини», — заявили в МЗС.

Теракт у посольстві України в Іспанії

30 листопада до посольства України в Іспанії надіслали конверт із вибухівкою, який здетонував під час огляду співробітником посольства. У результаті вибуху чоловік отримав порання рук і дістав «щось на кшталт контузії». Інші працівники посольства не постраждали.

Аналогічний пакунок отримала і компанія Instalaza, яка виробляє зброю для поставок Україні. Поліція Іспанії перевіряє можливий зв’язок між двома листами-бомбами, надісланими українському посольству в Мадриді та збройовій компанії, яка виробляє ракетні установки для України.

Згодом стало відомо, що в Іспанії на п'яти об’єктах, серед яких центр супутникового контролю, авіабаза Торрехон, були отримані пакунки з вибуховими пристроями. Утім, Маргарита Роблес, міністр оборони Іспанії наголосила, що листи-вибухівки, які наразі невідомі терористи розсилають в Іспанії, не вплинуть на підтримку України. 

Олексій Резніков, міністр оборони України тоді заявив, що за вибухом на території українського посольства у Мадриді та небезпечними листами, які розсилають в Іспанії, стоїть Російська Федерація. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Європарламент визнав росію державою-терористом