Очільника МОЗ Чехії звільнили після відмови придбати російську вакцину
Getty Images

Президент Чехії Мілош Земан відправив у відставку міністра охорони здоров'я Яна Блатни. Напередодні той відмовився сертифікувати російську COVID-вакцину Sputnik V окремо від ЄС.

Про це повідомляє Novinky.

Блатни казав, що Sputnik-V сертифікують до використання в Чехії лише після того, як відповідне рішення ухвалять регулятивні органи ЄС. Водночас Земан наполягав, що рішення про застосування російської вакцини потрібно ухвалити на національному рівні.

Ізраїль через шантаж купить вакцину Sputnik V у Росії — ЗМІ

7 квітня Земан підписав указ про звільнення Яна Блатни з посади міністра охорони здоров'я Чехії. Наступним указом на його місце призначили Петра Аренбергера — керівника однієї з провідних лікарень Праги.

Новий міністр заявив, що дозволить використовувати Sputnik V в рамках клінічних випробувань на добровольцях. Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш говорить, що відставка Блатни не пов’язана з його позицією щодо російської вакцини. За його словами, Чехія не реєструватиме її окремо від ЄС.

Бабіш запевнив, що головна причина звільнення міністра — це «різні підходи до управління охорони здоров’я, зокрема зайва бюрократія в міністерстві».

Chas News повідомляв, що у Росії після вакцинації російським COVID-препаратом близько тисячі осіб заразилися повторно.

Напередодні президент Казахстану вакцинувався від COVID-19 Sputnik V.

Раніше Кабмін заборонив російську вакцину проти коронавірусу. 

Росія продала Словаччині вакцину Sputnik. Вона відрізняється від схваленої науковим журналом