Очільники служби безпеки Капітолію США вибачаються за «провали» під час нападу 6 січня
Getty Images

Найвищі представники служби безпеки Капітолію США у вівторок вибачилися за «провали» під час атаки на будівлю послідовників тодішнього президента Дональда Трампа, які пробували зупинити затвердження перемоги Джо Байдена на виборах.

Посадові особи визнали свої помилкові кроки: суперечливі розвідувальні дані, недостатню підготовку та недостатню мобілізацію агентств-партнерів. Вони закликали вдосконалити системи підзвітності та структури зв'язку.

«Я тут, щоб висловити свої найщиріші вибачення від імені Департаменту. Департамент не зумів відповідати власним високим стандартам, а також вашим», — цитує Reuters заяву виконувача обов'язків начальника поліції Капітолію Йогананда Піттман згідно з підготовленою заявою Комітету з питань асигнувань Палати представників США.

Близько десятка чиновників агентств, включаючи ФБР, Національну гвардію, Міністерство юстиції та поліцію Капітолію США, проінформували розслідувачів події 6 січня.

Після цього представник демократів Тім Райан заявив журналістам, що поліцейським, які охороняють Капітолій, було наказано не застосовувати стрільбу на ураження проти розлюченого натовпу, що просунувся до Капітолію для вчинення насильницьких дій та пошкодження історичної будівлі.

«Це була директива, яку вони отримали», — сказав Райан, додавши, що після того, як силовикам віддали наказ блокувати Капітолій та сусідні будівлі, його не повністю виконали.

Райан підкреслив, що низка розслідувань все ще перебуває на початковій стадії, і багато питань без відповіді.

За його словами, бюджети збройної охорони будуть переглянуті, зазначивши, що у офіцерів не було достатньо засобів для протистояння та іншого обладнання для боротьби з натовпом. Будуть громадські слухання.

Піттман сказала, що багато офіцерів страждають на посттравматичний стресовий розлад після нападу, в результаті якого загинуло п'ятеро людей, в тому числі один поліцейський Капітолію. Піттман заявила, що смерть другого офіцера була опосередковано пов'язана.

Вона та Тимоті Блоджетт, виконувач обов'язків сержанта Палати представників США, заявили, що силовики працюють над тим, щоб посилити захист Капітолію.

Тодішній начальник поліції Капітолію та озброєні сержанти Палати представників і Сенату подали у відставку.

За кілька тижнів після нападу безпека була посилена навколо Капітолію та у Вашингтоні загалом. Перед інавгурацією Байдена 20 січня адміністрація спорудила огорожу  по периметру Капітолію й залучила війська Національної гвардії.

Близько 5000 військовослужбовців Нацгвардії залишатимуться у Вашингтоні до середини березня.

Райан заявив, що ФБР розслідує справу й переглядає близько 200 000 фотографій та відеороликів, а також безліч свідчень громадян, які впізнали заворушників на місці події.

США видають попередження про «підвищену загрозу» після обрання Байдена

Очільники служб безпеки США попередили про посилену загрозу внутрішнього тероризму з боку людей, незадоволених результатами листопадових виборів, повідомляє Reuters.

Департамент національної безпеки заявив, що атака прихильників Трампа на Капітолій США 6 січня, можливо, надала сміливості деяким екстремістам.

У своєму консультативному документі він попереджає про загрозу з боку «осіб, розчарованих виконанням державних повноважень». https://www.dhs.gov/ntas/advisory/national-terrorism-advisory-system-bulletin-january-27-2021

Але інформації про конкретну змову немає.

У довідці, виданій у середу, сказано, що відомство вважає, що підвищена загроза збережеться «протягом тижнів після успішної інавгурації президента».

«Інформація свідчить про те, що деякі ідеологічно вмотивовані жорстокі екстремісти, які заперечують проти здійснення державних повноважень та президентського переходу, можуть продовжувати мобілізуватись для підбурювання або вчинення насильства», — йдеться в повідомленні.

У консультативному документі сказано, що деякі «внутрішні насильницькі екстремісти можуть бути підбадьорені» захопленням будівлі Капітолію «для атак на виборних чиновників та державні установи».

Це перше подібне публічне попередження, яке департамент видав приблизно за рік.

Консультативна служба департаменту заявила, що внутрішні насильницькі екстремісти мотивовані такими проблемами, як гнів через карантин під час COVID-19, результати виборів 2020 року та застосування сили з боку поліції.

Він також назвав «тривалу расову та етнічну напруженість, включаючи протидію імміграції» рушійною силою насильства екстремістів.

Угруповання білих супрематистів є «найбільш стійкою і смертельною загрозою» насильницького екстремізму в США за останні роки, заявив виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ уряду Трампа Чад Вольф на слуханнях у Конгресі у вересні.

Департамент зазвичай видає лише один або два консультативні бюлетені на рік. Бюлетені в основному попереджають про загрози з боку іноземних терористичних угруповань.

Останній, виданий адміністрацією Трампа в січні 2020 року, оголосив Іран державним спонсором тероризму та назвав Корпус захисників революції  Ірану іноземною терористичною організацією.

Минулого тижня Байден наказав своїй адміністрації провести повну оцінку ризику внутрішнього тероризму. Оцінку проводитиме Управління директора національної розвідки за координацією з ФБР та DHS, повідомила журналістам речниця Білого дому Джен Псакі.

Уряд застерігає американців зберігати пильність проти потенційних нападів «доморощених насильницьких екстремістів», яких можуть надихнути заворушення 6 січня. Але багато хто в країні вважає людей, які штурмували Капітолій США, «патріотами», яких слід привітати.

У Telegram, куди переїхало багато правих груп після того, як Twitter і Facebook стали їх забороняти, захоплювачі Капітолію хваляться, що вони борці за свободу та герої. BBC констатує, що чати в соцмережі сповнені змов, зокрема теорії QAnon, антисемітизму та слів на підтримку Трампа.

Незрозуміло, хто справжня людина, а хто може бути тролем чи ботом — деякі публікації містять ненависть та образи. І багато хто заперечує основні факти історії чи сучасних подій та сприяє насильству.

Багато повідомлень походять від справжніх «віруючих» у Трампа, які заявляють, що він все одно повинен бути президентом США.

 

Влада США швидко встановлює та заарештовує нападників на Капітолій.

Прокурори заявляють, що до цього часу встановили 400 підозрюваних та заарештували 135 у зв'язку з насильством.

Достукався. Лідер правого американського угрупування, яке закликало до «війни» за Трампа, був інформатором ФБР