«Одержимий дияволом». Білоруська автокефальна церква піддала анафемі Лукашенка. Повний текст
Getty Images

Білоруська автокефальна православна церква піддала анафемі самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Архієпископ Святослав оголосив про це під час богослужіння в соборі святого Кирила Туровського в канадському Торонто.

Білоруська автокефальна православна церква не визнана помісними православними церквами. Вона має парафії здебільшого за кордоном — в США, Канаді, Австралії, Великобританії. Богослужіння ведуть білоруською мовою.

В посланні церкви Лукашенка називають самозванцем і одержимим дияволом.

«Цей кат і його союзники здійснюють криваві розправи над мирними жителями на вулицях і в тюрмах столиці Мінська та в різних містах багатостраждальної Білорусі, прославляючи і продовжуючи богобоязливу політику більшовиків, відкрито порушуючи Божі Заповіді», — йдеться в церковному тексті.

Архієпископ зазначив, що насильство відбувається «за підтримки східного сусіда Білорусі, який називає себе православним і «старшим братом», в той час як «весь цивілізований світ підтримує боротьбу білоруського народу за свої права. Він також закликав «тих, хто все ще служить сатанинській владі», не підкорятися злочинним наказам. Інакше — «прокляття нащадків у земному житті і пекло в небесному».

Повний текст анафеми

Дорогі брати та сестри у Христі!

Побожний білоруський народ наразі переживає складний час, коли за наказом самозванця — колишнього президента Олександра Лукашенка, одержимого дияволом, наші діти вбиваються і знущаються з наших братів та сестер. Цей кат і його союзники здійснюють криваві розправи над мирними жителями на вулицях і в тюрмах столиці Мінська та в різних містах багатостраждальної Білорусі, прославляючи і продовжуючи богобоязливу політику більшовиків, відкрито порушуючи Божі Заповіді, руйнуючи пам'ятники. І це насильство та приниження правопорядку відбувається за підтримки східного сусіда Білорусі, який називає себе «православним» та «старшим братом», але весь цивілізований світ підтримує боротьбу білоруської нації за свої права.

Церква є духовною та неполітичною установою, навчаючи паству боротися за правду, вона не може просто спостерігати за геноцидом білорусів, але, згідно зі Святими вченнями Христа, повинна бути совістю свого народу, змушуючи нас проголошувати таке:

Силою, даною нам Богом, ми відокремлюємося від Святої Православної Церкви і проголошуємо Анафему колишньому президенту Олександру Лукашенку, який, хоча він носить християнське ім'я і належить Православній Церкві лише від народження, забороняє йому входити в таємниці Христа, щоб пам'ятати про нього в його повне покаяння перед Церквою та білоруським народом. Ми закликаємо тих, хто все ще служить його сатанинській силі, не виконувати злочинні накази, бо інакше прокляття ваших нащадків чекає вас у земному житті, а пекло в небесному житті.

Ми молимось за здоров’я поранених та в’язнів, а також за мир вбитих мирних протестувальників  захисників Білорусі, чиї страждання та жертви — не марні, вони надихають співвітчизників протистояти злу та брехні на благо, за свободу та незалежність нашої країни.

Нашому ворогу, дияволу, буде соромно, а його послідовники будуть розсіяні силою хреста Христа. Нехай Бог благословить білоруський народ і збереже нас усіх від зла. Амінь.

Опубліковано записи розмов, у яких планують «зачистки» у Мінську. Дуже схоже, що це голоси наближених Лукашенка (аудіо)