«Один інвестор притягує інших». Як вихід Burger King на український ринок вплине на інших гравців галузі
iStock

Напередодні гендиректор «Bimbo QSR Україна» Ігор Маріаш повідомив, що американська мережа ресторанів швидкого харчування Burger King вийде на український ринок у 2021-му.

У коментарі Chas News директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пояснив, чому зараз не найкращий час для запуску закладів харчування в Україні, а також як Burger King може вплинути на інших гравців ринку.

«Я спілкувався з підприємцями з різних країн і можу сказати: зараз точно не час для розвитку сфери послуг. Бізнес «стоїть». Карантинні обмеження знімають, а потім знову запроваджують. І так по колу. Наразі сфера послуг сильно залежить від будь-яких ухвалених урядом рішень», — каже Дорошенко.

За його словами, під час пандемії більшість іноземних мереж швидкого харчування скоротила свої інвестиційні плани. А деякі корпорації ще не почали навіть будувати ті ресторани, які планували, додає економічний експерт.

Однак Дорошенко припускає, що вихід Burger King на український ринок може заохотити весь ринок розвиватися та розширювати свою діяльність. Тобто новий гравець може підвищити конкуренцію в галузі.

«Один інвестор притягує інших. Якщо інвестиційні плани цієї компанії будуть достатньо серйозними, то це змусить всіх інших гравців займатися розвитком, щоб не втратити частку ринку. А вона є дуже важливою для великих операторів. Проте найчастіше зараз заклади харчування працюють у збиток», — говорить директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.

Економіст запевняє, що Burger King не зможе конкурувати з McDonald's та KFC, оскільки ці мережі вже мають чимало лояльних покупців. А от про Burger King вони вперше почують.

«Доведеться будувати завод з виробництва інгредієнтів в Україні, щоб ціни на продукцію компанії не були захмарними. Трохи згодом, коли у компанії вже буде виробнича база, то можна буде пропонувати франшизу, адже кожен ресторан хоче рухатися саме по ній. Для виходу на самоокупність знадобиться не менше пяти років. І це ще за найкращих обставин», — додає Дорошенко.  

Експерт наголошує, що на український ринок може вийти чимало міжнародних компаній, однак вони навряд чи витримають конкуренцію.

«Питання виходу на український ринок Starbucks можуть ще порушити. Проте у тому ж Києві вже є чимало торгових точок, які працюють за тією ж системою, яку використовує Starbucks. Саме тому великі компанії повинні спершу дослідити ринок традицій в Україні, а не тільки пропонувати те, що є в цих компаній. Новим гравцям доведеться серйозно повоювати, щоб роздобути хоча б 10-15 відсотків ринку в Україні», — підсумовує директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.

Більше половини витрат українців припадає на їжу — Держстат