Один з творців «Новачка», хімік Віл Мірзаянов, вибачився перед Навальним

Російській хімік Віл Мірзаянов, який стверджує що є одним з розробників «Новачка», в ефірі телеканалу «Дождь» вибачився перед опозиціонером Олексієм Навальним.

«Приношу свої глибокі вибачення Навальному за те, що я брав участь у цьому злочинному бізнесі по розробці ось цієї речовини, якою він отруївся», — сказав Мірзаянов, додавши, що він «присвятив все життя боротьбі проти «Новачків»».

Мірзаянов стверджує, що у Навального схожі всі симптоми отруєння, але в кінцевому рахунку він повинен повністю одужати. «Навальному просто доведеться набратися терпіння», — говорить хімік.

Вибачення Мірзаянова перед Навальним викликало обурення у прокремлівських колах. Урядове російське агентство «РИА новости» навело слова іншого творця «Новачка» — Леоніда Рінка. Останній стверджує, що Мірзаянов не мав жодного відношення до розробки отрути. По версії Рінка, в інституті, де створили «Новачка», Мірзаянов був лище технічним працівником і відповідав за чистоту викидів у оточуюче середовище. Тому, буцімто, Мірзаянов не має жодного уявлення про дію «Новачка» на організм і симптоми отруєння. На думку Рінка, хімік, який ще на початку 90-х емігрував у США, «виконує чиєсь замовлення».

Детальніше про то, що таке «Новачок» і чому ФСБ всіх труїть саме ним, читайте у картках Chas News.