Одностатеві пари та самотні чоловіки в Ізраїлі зможуть користуватися послугами сурогатного материнства
Pixabay

Верховний суд Ізраїлю постановив визнати закони, які забороняють гомосексуалам та самотнім чоловікам користуватися послугами сурогатного материнства, недійсними.

На виконання рішення суд дав шість місяців, повідомляє The Times of Israel.

Ця постанова поклала край судовій справі, яка тривала понад 11 років. Гей-пара Етая Пінкаса і Йоава Арада подала позов ще у 2010 році.

Тоді в Ізраїлі послугами сурогатного материнства дозволяли користуватися лише гетеросексуальним парам і самотнім жінкам, які мають генетичний зв'язок із дитиною.

У лютому 2020 року Верховний суд Ізраїлю скасував суперечливий закон, який забороняв сурогатне материнство для одностатевих пар і самотніх чоловіків.

Тоді парламенту Ізраїлю (Кнесету) дали рік на виконання рішення, а потім продовжили термін до вересня 2021 року.

Якщо парламент не проголосує відповідний закон, суд зазначив, що втрутиться і скасує обмеження сам. Минулого тижня держава звернулася із проханням ухвалити остаточне рішення, адже поправки в закон ніяк не могли внести.

Справа в тому, що зараз у правлячій коаліції, яка об'єднує різні сили, є партії, які виступають проти розширення прав ЛГБТ. У сіді відповіли, що це не виправдовує подальше порушення прав.

Тепер обмеження на сурогатне материнство в Ізраїлі мають скасувати до листопада 2021 року. Шість місяців владі дали, аби підготуватися до цього.

Постанову підтримав Ніцан Горовіц, міністр охорони здоров'я, перший відкритий гей на цій посаді. «Нарешті рівність», — написав чоловік у соцмережах.

Оператора, якого побили противники ЛГБТ-маршу в Тбілісі, знайшли мертвим