Офіс генпрокурора повідомив про підозру ексголові правління «Приватбанку» Дубілету

Ексголові правління «Приватбанку» Олександру Дубілету та ще двом колишнім високопосадовцям цього банку повідомили про підозри у розтраті чужого майна на суму 136 млн грн.

Офіс генпрокурора пише на сайті: «Генеральним прокурором погоджено повідомлення про підозру трьом колишнім високопосадовцям ПАТ КБ «Приватбанк» у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні».

Правоохоронці повідомили про підозру:

  • експершому заступнику голови правління «Приватбанку» Володимиру Яценку, який 22 лютого намагався покинути Україну на приватному літаку;
  • колишньому голові правління банку Олександру Дубілету;
  • начальнику департаменту фінансового менеджменту, яка одночасно займала посаду першого заступника Голови правління пов’язаної з банком юридичної особи.

В ОГП зазначили, що їм повідомили про підозру у спосіб, передбачений КПК.

Слідство встановило, що у грудні 2016 року троє ексвисокопосадовців банку знали, що «Приватбанк» найближчим часом визнають неплатоспроможним та він перейде під контроль держави. За версію слідчих, вони підготували та реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови.

Цю люди, ймовірно, протиправно нарахували й виплатили додаткову винагороду на користь пов’язаної з банком юрособи за наявними депозитними договорами з нею.

Вони, ймовірно, зробили це попри те, що виплата такої комісії депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалася.

Для прикриття розтрати грошових коштів «Приватбанку» посадовці нібито підробили рішення «заднім числом».

Передісторія

22 лютого в аеропорту «Бориспіль», що під Києвом, посадили літак, на якому хотів втекти з країни експерший заступник голови правління «Приватбанку» Яценко. Його підозрюють у привласненні майна.

Колишні топменеджери націоналізованого «Приватбанку», які живуть в Австрії та Швейцарії, постійно приїжджають в Україну. Зокрема, Яценко мандрує маршрутом Женева-Відень-Україна.

Яценко летів з України до Австрії на літаку компанії Коломойського «Роза Вітрів».

На початку 2020 року Госпсуд Києва відкрив провадження за позовами низки екстопменеджерів та ексакціонерів «Приватбанку» про визнання недійсними договорів про придбання акцій, які були укладені в грудні 2016 року під час націоналізації банку. Серед позивачів є і Яценко, який володів міноритарним пакетом акцій фінустанови розміром 0,3%.

Офіс генпрокурора розслідуватиме «злив» інформації про підозру Яценку