Офіс генпрокурора розслідує участь 250 іноземців у складі бойовиків на Донбасі
Getty Images

Правоохоронці відкрили кримінальні справи проти іноземців, які воюють на Донбасі на стороні бойовиків.

Про це заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов розповів в інтерв’ю Zn.ua.

За його словами, це особи з Європи, Азії та Америки.

«Що стосується інших іноземних громадян, то в нас є кримінальні провадження, зареєстровані за фактом участі 250 найманців із 31 країни світу», — повідомив Мамедов.

Заступник генпрокурора каже, що наприкінці жовтня в ЄРДР внесли факти вербування, фінансування, навчання найманців громадянином Фінляндії для участі в конфлікті у складі незаконних збройних формувань Росії.

«Свою «діяльність» він вів у своїй країні: вербував, збирав гроші, військове спорядження, покривав витрати на квитки, паспорти, візи. Був нагороджений медаллю «За освобождение Крыма», —  говорить держслужбовець.

Заступник міністра наголосив, що реінтеграція Донбасу розглядається лише у комплексі з Кримом

Мамедов каже, що Офіс генпрокурора хоче створити шість мобільних груп для розслідування злочинів на Донбасі. На місці подій можуть залишатися докази, важливі для розслідувань, свідки й жертви, які допоможуть відновити хронологію подій, підкреслив чиновник.

«Ми плануємо запустити новий інструмент – мобільні групи. Передбачається, що вони фіксуватимуть грубі порушення міжнародних гуманітарних норм, прав людини, які мали місце в певний період часу на конкретній території. Йдеться про території, визволені у 2014–2015 роках», — додав він.

Chas News повідомляв, що Росія на Донбасі вербувала «миротворців» для місії у Нагірному Карабасі.

Раніше президент Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер застеріг Україну від спроб повернути Донбас силою.

Представник Україні в ТКГ пояснив, чому вибори на Донбасі хочуть провести у березні 2021 року