Офіс президента просив у МІ-6 завадити виходу фільму Bellingcat про «вагнерівців» — ЗМІ

Заступник голови Офісу президента Роман Машовець та очільник ГУР Кирило Буданов просили представника служби розвідки Великої Британії (МІ-6) Лі Лоуренса завадити виходу розслідування Bellingcat про зрив операції по захопленню «вагнерівців».

Про це повідомляє «Дзеркало тижня» з посиланням на власні джерела.

У грудні 2020 року група Bellingcat, що розслідує зрив масштабної спецоперації із затримання у Білорусі бійців російської «ПВК Вагнера». Вони брали участь у бойових діях на Донбасі і воювали проти ЗСУ. Перша частина розслідування мала б була вийти у лютому 2021-го.

Президента Володимира Зеленського та його оточення хвилює, який вони матимуть вигляд у фільмі-розслідуванні Bellingcat та у якому світлі буде показана їхня роль, каже інсайдер видання.

В ОПУ також переймаються, чи назвуть журналісти-розслідувачі ім'я зрадника, який «злив» дані про спільну операцію спецслужб України та США по затриманню росіян. За інформацією ЗМІ, наприкінці лютого в Україну приїжджав заступник глави МІ-6 Лі Лоуренс.

Співрозмовник «ДТ» каже, що під час зустрічі  у штаб-квартирі Головного управління розвідки Міноборони керівник ГУР Кирило Буданов та заступник голови Офісу президента Роман Машовець намагалися переконати Лоуренса, щоб МІ-6 не допустила виходу фільму.

У відповідь британці сказали українським чиновникам, що не можуть впливати на медійників.

Напередодні Порошенко заявив, що санкціонував спецоперацію із затримання «вагнерівців» в 2018 році. 

Bellingcat випустить фільм про зрив спецоперації України із захоплення вагнерівців