Офіцер ВМС Італії продавав російському військовому надсекретні документи. Обох затримали
La Repubblica

В Італії за підозрою у шпигунстві на користь Росії затримали офіцера Військово-морських сил Італії та російського військового, який працює при посольстві РФ.

Затримання відбулось при передачі документа, повідомляє La Repubblica. Передувало йому тривале розслідування Агентства внутрішньої інформації і безпеки Італії спільно з розвідкою і штабом оборони.

Повідомляється, що капітан фрегата, який працював у Генштабі оборони збройних сил Італії, передавав росіянину надсекретні документи, за що отримував гроші.

Дипломатичний статус російського офіцера не дозволяє його заарештувати. Хоча йому, а також італійському військовому за звинуваченням у шпигунстві і загрозі державній безпеці загрожує тюремне ув'язнення до 10 років.

Вивчення документів, вилучених в квартирі італійського військового, показало, що він займався збором секретних даних не тільки щодо італійських ЗС, але НАТО.

Видання зазначає, що це не перша пов'язана з РФ спроба продажу конфіденційних документів, але до сьогодні це були в основному випадки промислового шпигунства.

«Це дуже серйозний епізод, який показує, наскільки наша країна залучена в нову наступальну стратегію Росії. На додаток до кампанії дезінформації додалось є звинувачення у відверто ворожих кроках, таких як шпигунство», — зазначає видання.

У зв'язку з інцидентом МЗС Італії викликав до себе російського посла Сергія Разова.

Російське посольство в Італії підтвердило затримання в Римі військового аташе, але виказало сподівання, що епізод не відіб'ється на відносинах Росії та Італії.

Відзначимо, що в Італії багато хто симпатизує як Росії, так і її керівництву.

Шпигунські пристрасті. Болгарія висилає двох російських дипломатів