Офіційно: ЄС затвердив п'ятий пакет санкцій проти росії

Рада Європейського Союзу затвердила п’ятий пакет проти Росії через її війну проти України.

«Разом з чотирма попередніми пакетами ці санкції сприятимуть посиленню економічного тиску на Кремль і підірвуть його здатність фінансувати вторгнення в Україні», — йдеться у повідомленні Єврокомісії.

До пакета входять:

  • заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії. Але в силу вона вступить лише з серпня 2022 року. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.
  • заборона надавати доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії. Винятки надаються для сільськогосподарської та харчової продукції, гуманітарної допомоги та енергетики.
  • заборона будь-яким російським та білоруським автотранспортним підприємствам перевозити вантажі автомобільним транспортом в межах ЄС, у тому числі транзитом. Винятки: фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи пшеницю, вантажі в гуманітарних цілях. 
  • подальші заборони на експорт, спрямовані на реактивне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та передові напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання, а також нові заборони на імпорт таких продуктів, як: деревина, цемент, добрива, морепродукти та лікер. Узгоджені заборони на експорт та імпорт становлять 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.
  • заходи, спрямовані на посилення існуючих заходів та усунення прогалин у запроваджених санкціях.
  • повна заборона на транзакції накладена на чотири ключові російські банки, які представляють 23% ринку в російському банківському секторі. Як пояснили в Раді ЄС, після десвіфтизації ці банки тепер підлягають заморожуванню активів і таким чином повністю відрізані від ринків ЄС.
  • розширення персонального санкційного списку — туди додадуть 217 осіб та 18 компаній. Серед них будуть всі 179 членів так званих «адміністрацій» та «парламентів» «Л/ДНР».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рішення про ленд-ліз означає, що війна росії загрожує всій демократичній моделі світу — Буданов