В Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди «Новачка» в організмі Навального
Instagram / navalny

Експертиза Організації заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила, що російського опозиціонера Олексія Навального отруїли забороненою хімічною речовиною з групи «Новачок» під назвою інгібітор холінестерази. 

Про це стало відомо зі звіту ОЗХЗ, який організація підготувала у відповідь на запит німецького уряду.

«Постійне представництво Німеччини в ОЗХЗ подало прохання, щоб технічний секретаріат поділився висновками цього звіту з усіма країнами-членами та розмістило його у публічному доступі. Країни-учасниці оголосили, що використання хімічної зброї будь-ким за будь-яких обставин засуджується і повністю суперечить нормам, встановленим міжнародною спільнотою. Відтак важливо, щоб країни-учасниці дотримувалися правил, на які вони пристали більше 25 років тому», — йдеться у повідомленні.

14 вересня речник німецького уряду повідомив, що лабораторії у Франції і Швеції підтвердили отруєння Навального нервовим агентом з групи «Новачок». В уряді Німеччини вже заявили, що Росія повинна пояснити ситуацію з опозиціонером. У той же час у Росії заявили, що жодної інформації про звіт ОЗХЗ у них немає. 

Скріншот звіту ОЗХЗ

Нагадаємо, 20 серпня Олексія Навального госпіталізували без свідомості з літака в Росії. 22 серпня його перевезли до німецької клініки Charité. 23 вересня політика виписали зі стаціонару.

Раніше ми писали, як Навальний вперше після коми вийшлов у соцмережі. 

ЄС під «Новачком». Як на саміті у Брюсселі Європа хотіла, але не змогла відмовитися від «Північного потоку-2»