Офіційно: від SWIFT відключать частину російських банків

Лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Канади та США зобов'язалися найближчим часом ввести новий потужний пакет санкцій проти Росії.

Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій на сайті Єврокомісії та Білого дому.

«У міру того, як російські сили розв'язують свої атаки на Київ та інші українські міста, ми сповнені рішучості продовжувати покладати на Росію витрати, які ще більше ізолюють її від міжнародної фінансової системи та наших економік. Ми реалізуємо ці заходи найближчими днями», — йдеться у заяві

Нові санкцію включатимуть:

- відключення окремих російських банків із системи обміну повідомленнями SWIFT.

- обмежувальні заходи, які не дозволять Центральному банку Росії використовувати свої міжнародні резерви в такий спосіб, щоб підірвати вплив введених санкцій.

- обмеження проти громадян та організацій, які сприяють війні в Україні та шкідливій діяльності російського уряду. Зокрема, підписанти заяви мають обмежити видачу «золотих паспортів», які дозволяють заможним росіянам ставати громадянами цих країн і отримувати доступ до їхніх фінансових систем.

Держави також домовилися цього тижня створити трансатлантичну оперативну групу, яка забезпечить ефективне застосування фінансових обмежень шляхом виявлення та заморожування активів осіб, що підпадають під санкції, та компаній, що перебувають у межах їх юрисдикції.

Також вони мають активізувати та координувати дії проти дезінформації та інших форм гібридної війни.

«Ми підтримуємо український народ цієї темної години. Навіть крім заходів, про які ми оголошуємо сьогодні, ми готові вжити додаткових заходів, щоб притягнути Росію до відповідальності за її напад на Україну», — йдеться у заяві.

Напередодні президент Володимир Зеленський та міністр іноземних справ Дмитро Кулеба провели перемовини з країнами, які раніше блокували відключення РФ від SWIFT.

Коли світ відключить Росію від SWIFT. Що це означатиме для країни-агресора