«Офшорна зона» або «Коли Ахметов не платить податки»

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування щодо створення на Донбасі вільної економічної зони. Виявилось, більшість українців проти (45,3%), але багато людей все ж підтримують таку ідею (33,5%).

Опитування проводилось з 17 до 19 жовтня методом телефонних інтерв’ю. В ході дослідження соціологи опитали 505 осіб по всій території України, за винятком Криму та тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Питання респондентам ставили у тому ж формулюванні, яке раніше озвучив президент Володимир Зеленський: «Чи підтримуєте ви створення у Донецькій і Луганській областях вільної економічної зони?» Разом з тим, учасники опитування могли відповісти «Важко сказати» (20,5%), або ж зовсім відмовитися від відповіді (0,7%). При цьому такі варіанти респондентам не пропонувалися, хоча відмічалися на їхню вимогу.

Також у респондентів питали, що, на їхню думку, взагалі означає «вільна економічна зона». 32% опитаних не змогли відповісти, а решта 68% дали відповіді, котрі, як кажуть в КМІС, «демонструють строкатість розуміння» теми. Серед відповідей були і такі: «Це коли Ахметов не буде платити податки» або: «Офшорна зона». 

Найбільше прихильників вільної економічної зони з Донбасом виявилось серед прихильників ОПЗЖ (68,2%), найменше — у відданих «Євросолідарності» (11,3%).

У Офісі президента роз’яснювали, що на початках йдеться про створення вільної економічної зони на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Завдяки такій зоні влада сподівається «зшити» регіон та зробити його привабливим для бізнесу.

У той же час, зазначають в ОП, результати опитування про вільну економічну зону не можуть мати прямих юридичних наслідків, але «політична вага [опитування] буде такою, що у середовищі політиків не зможуть ігнорувати вибір народу». Також у Зеленського пояснили, що взагалі мають на увазі під цим терміном: на території ВЕЗ можуть встановлюватися пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови, що має на меті залучення іноземних інвестицій та збільшення експорту товарів і послуг.

Нагадаємо, компанія Opendatabot провела своє власне опитування на основі п’яти питань Зеленського. Створення ВЕЗ на території Донецької та Луганської областей підтримали приблизно стільки ж людей, скільки у опитуванні КМІС, — 35,8% (проти 33,5% згідно опитування КМІС). Єдиною відмінністю у опитуванні Opendatabot була відсутність можливості відмовитися від відповіді або ж обрати варіант «Важко сказати». Власне, тому в згаданому опитуванні «проти» створення ВЕЗ висловилися 64,1% респондентів.