Оголосили лауреатів Шевченківської премії-2024: хто її отримав

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив лауреатів нагороди у 2024 році.

Про це йдеться в указі президента.

Так, у номінації «Публіцистика та журналістика» перемогу здобули Євген Малолєтка, Мстислав Чернов і Василиса Степаненко за матеріали з Маріуполя — фільм «20 днів у Маріуполі» та репортажі, розслідування, фото і відео з міста.

У номінації «Література» лауреатами стали поетеса Ярина Чорногуз зі збіркою «[dasein: оборона присутності]», а також поет Дмитро Лазуткін з поетичною збіркою «Закладка».

Переможці у категорії «Музичне мистецтво» — співачка Джамала за альбом Qirim й композиторка Кармелла Цепколенко за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5.

У номінації «Театральне мистецтво» перемогли Іван Уривський, Тетяна Овсійчук і Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Перший у категорії «Візуальне мистецтво» — художник Андрій Єрмоленко за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».

За указом президента, цьогоріч премії кожен лауреат отримає 429 тис. грн.

За літературознавство і мистецтвознавство та кіномистецтво премію у 2024 році не присуджували, хоча у списку фіналістів претенденти були.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.