Окупанти демонтували у Маріуполі пам’ятник Жертвам Голодомору

Окупанти в Маріуполі демонтували пам’ятник Жертвам Голодомору, який було встановлено ще у 2004 році неподалік від Драматичного театру. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Росіяни продовжують винищувати все, що пов’язано з Україною, нашою культурою, історією та спадщиною. Лють. Просто Лють», — заявив він.

При цьому російські ЗМІ, повідомляючи про демонтаж пам'ятника, показали коментар «історика» Артема Бобровського з Донецького національного університету (у 2014 році частина співробітників ВНЗ залишилася працювати в окупованому Донецьку).

Він заявив, що «голод охоплював південні регіони росії, а потім СРСР кожні кілька десятків років» і в 1932-1933 роках найбільше постраждала від Голодомору не Україна.

«Найбільш постраждали від голоду 1922-1933 років зовсім не Україна і не Донбас — найбільше постраждали Казахстан, Поволжя, Північний Кавказ», — сказав Бобровський.

Колабораційна влада назвала меморіал об'єктом «дезінформування» населення та заявила, що граніт з постаменту перероблять на будматеріали.

памятник жертвам голодомору у маріуполі

Демонтаж окупантами пам’ятника Жертвам Голодомору

Нагадаємо, за оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України демографічні втрати України внаслідок Голодомору в 1932—1933 роках становлять близько 4,5 млн осіб, у тому числі 3,9 млн — втрати, пов'язані з надсмертністю, а ще 600 тисяч — із дефіцитом народження. У Донецькій області (яка тоді включала і сучасну Луганську область) загинули 5-9% населення. При цьому у грецьких національних районах на півдні регіону кількість жертв доходила до 30% населення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Під виглядом реконструкції росіяни розібрали головний фонтан Маріуполя (відео)