Окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС (оновлено)

Російські окупанти зі сторони Запорізької АЕС обстрілюють житлові квартали Енергодару. В більшості районів міста зникло світло, інтернет та вода.

Про це у Telegram повідомив Дмитро Орлов, мер міста.

«Зі сторони Запорізької  АЕС в напрямку житлових кварталів Енергодару відбуваються обстріли. Чути  вибухи. Різниця між вильотом та прильотом становить всього близько 3 секунд», — пише мер.

Орлов також закликав мешканців зберігати максимальну обережність. 

Крім того, в  НАЕК «Енергоатом» повідомили, що російські військові 5 серпня влаштували чергову провокацію на Запорізькій АЕС. Зафіксовано три «прильоти» біля промислового майданчика ЗАЕС.

«Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС — Запорізька ТЕС», — йдеться у повідомленні.

У «Енергоатому» підкреслили, що незважаючи на ворожі провокації, ЗАЕС продовжує працювати, викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано.

Онвлено

Ввечері росіяни вдруге обстріляли Запорізьку АЕС з РСЗВ. Три «прильоти» зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

«Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека. Наразі постраждалих немає», — розповіли в Енергоатомі.

При цьому перед обстрілами представники Росатома поспіхом покинули станцію. Український персонал ЗАЕС перебуває на місці і виконує усі заходи із забезпечення ядерної й радіаційної безпеки та ліквідовує наслідки пошкоджень.

Раніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю, а всі принципи ядерної безпеки були порушені.

Також відомо, що наприкінці липня окупанти затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблока АЕС.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія використовує території біля ЗАЕС для відпочинку своїх сил — британська розвідка