Окупанти розмістили на ЗАЕС артустановки, що імітують «прильоти» — інженер станції

Росіяни розмістили на території Запорізької АЕС артилерійські установки, які імітують обстріли з боку Нікополя.

Про це інженер станції розповів в інтерв’ю BBC.

За його словами, на території станції знаходиться велика кількість військової техніки рф. Більша частина перебуває під перехідними галереями. Також другого спецкорпусу іноді стоять БМ «Град» із повністю завантаженим боєкомплектом.

«На території станції є майданчик, де зберігаються важкі металеві конструкції, такі як свіжі парогенератори. Так от, на ньому зараз розташовані російські артилерійські установки, які обстрілюють ЗАЕС, імітуючи «прильоти» з Нікополя. Я особисто бачив обстріл з цього майданчика, бачив вихід звідти і куди прилетіло. З моменту «виходу» до моменту «прильоту» минуло не більше трьох секунд. Кожен зі співробітників ЗАЕС це бачив і чув. І знає звідки летить і куди», — розповів інженер.

Він зазначив, що самі обстріли росіян не загрожують радіаційній безпеці. Інженер наголосив, що окупанти знають, куди стріляти, щоб було «боляче», але «не смертельно».

«Наслідки таких обстрілів не дуже критичні для України в цілому. Але фатальні для ЗАЕС», — додав працівник станції.

Водночас він зазначив, що катастрофічним є повне відключення станції від енергосистеми України та вимкнення насосів, які охолоджують ядерне паливо у реакторі чи у басейні витримки.

«Без цього охолодження буде страшна ядерна катастрофа. Нам потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть нам шанс коли-небудь пустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно задля попередження ядерної катастрофи», — сказав інженер.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Російські війська знову обстрілюють Запорізьку АЕС — мер Енергодара