Окупанти спровокували екологічну катастрофу у Запорізькій області: деталі

Через дії окупантів у Каховському водосховищі на Запоріжжі значно знизився рівень води.

Зараз він складає 14,6 метрів, тоді як норма — 16 метрів, повідомили у Запорізькій ОВА.

Через пошкодження окупантами запірних шандорів Каховської ГЕС вода з водосховища рухається надто швидко, що спричиняє обміління і всихання мілководних проток та заток.

Зазначають, що негативні фактори вже призвели до загибелі значної кількості водних біоресурсів. Через це можуть статися спалахи інфекцій у населених пунктах біля Дніпра. У гіршому випадку, загибла риба може опинитись на стихійних ринках. Крім того, такий вплив загрожує зірвати нерест навесні 2023 року.

Ремонтні роботи на Каховській ГЕС не можуть провести через постійні атаки окупантів.

«Через бойові дії та терористичну діяльність окупаційних військ неможливо планувати та проводити будь-які ремонтно-відновлювальні роботи на Каховській ГЕС. Але потрібно все фіксувати та рахувати збитки. За попередніми даними їх сума вже складає майже 105 мільйонів гривень. Виявлені факти мають всі ознаки злочину проти довкілля», — заявив голова ОВА Олександр Старух.

В ОВА звернулися до Державного агентства водних ресурсів з питанням щодо зниження води на Каховському водосховищі. Очільник регіону доручив невідкладно створити профільну робочу групу, яка має проаналізувати всі аспекти ситуації та запобігти її можливим негативним наслідкам.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Українські активісти розмістили інсталяцію з російською ракетою у Нью-Йорку