Окупанти стратили фотожурналіста Макса Левіна — «Репортери без кордонів» (фото)
Vika Yasynska

Правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) опублікувала звіт розслідування про вбивство українського журналіста Макса Левіна росіянами на Київщині.

Автори вважають, що фотографа стратили російські окупанти. Тіла Левіна та військового Олексія Чернишова знайшли 1 квітня біля села Мощун, а вбивство відбулося 13 березня.

Слідчі RSF з 24 травня по 3 червня шукали докази, щоб створити картину вбивства. Вони дійшли висновку, що Левіна і Чернишова холоднокровно стратили. Розслідувачі довідались, що 10 березня журналіст втратив у лісі біля Мощуна безпілотник, на якому були важливі кадри. Через три дні він повернувся, аби забрати його.

Однак в цей час російські війська вже зайняли частину лісу та зустріли Левіна і його друга. Слідчі виявили місце злочину, на якому була обгоріла машина, кілька куль, а також документи Чернишова. Окрім цього, були кілька предметів з можливими слідами ДНК, які свідчать про присутність окупантів неподалік від місця вбивства. Металошукачі знайшли кулю, яка могла влучити в Левіна.

Cпалена машина Макса Левіна під Мощуном

Одну з куль RSF знайшли у згорілому автомобілі Левіна

Генеральний секретар RSF Крістоф Делуар зазначив, що докази вказують на страту, якій, імовірно, передував допит або навіть катування. Організація передала дев'ять доказів і флешку з фотографіями з місця злочину в СБУ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Поліція розслідує вбивства 12 тисяч цивільних українців: 75% з них — чоловіки