Окупанти вкрали з ЧАЕС унікальний софт, комп'ютери, авто та дозиметри (фото)

Збитки від місячного перебування російських окупантів на Чорнобильській АЕС оцінююється в $135 млн. Про це пише The Washington Post з посиланням на Євгена Крамаренка, голову Державного агентства з управління Зоною відчуження.

Список викраденого, пошкодженого та знищеного майна і обладнання ще складається. Наразі ж він включає 698 компʼютерів, 344 автомобілі, 1500 дозиметрів радіації, практично всі засоби пожежогасіння та унікальне програмне забезпечення.

Розграбовані кабінети на чаес

Місцезнаходження частини викраденого обладнання вдається встановити завдяки вбудованим GPS-трекерам.

«Мы бачимо, що частина знаходиться на території Білорусі, уздовж кордону. А частина переміщується по території Білорусі — Гомель, Мінськ, інші місця», — розповів Крамаренко.

Проте найбільш критичним стало викрадення унікального програмного забезпечення, розробленого спеціально для станції. За словами Миколи Беспалого, директора Центральної аналітичної лабораторії, деякі з найважливіших робіт його лабораторії — моніторинг рівня радіації в зоні відчуження на наявність ознак сплесків — майже неможливі без нього.

сервери чаес

При цьому, за його словами, росіяни не зможуть використовувати цей софт, оскільки він призначений виключно для обладнання на ЧАЕС.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Заступника гендиректора ЧАЕС підозрюють у держзраді — ДБР