Окупанти заявили про неможливість постачання електроенергії із ЗАЕС до України

Російська окупаційна адміністрація завила, що Запорізька АЕС не може постачати електроенергію для України через пошкодження ліній електропередач. Про це пишуть кремлівські пропагандисти.

При цьому окупанти традиційно намагаються перекласти провину на українські війська, стверджуючи, що вони нібито «перебили останню, четверту лінію електропередачі із Запорізької АЕС до України».

Таким чином, росіяни, ймовірно, готують підґрунтя для відключення ЗАЕС від української енергосистеми. Про такі плани окупаційної влади вже неодноразово попереджав Енергоатом.

25 серпня ЗАЕС вперше у своїй історії була повністю відключена від мережі через відключення останньої (четвертої) лінії звʼязку ЗАЕС з енергосистемою України — ПЛ-750 кВ ЗАЕС — «Дніпровська». Це сталося через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС унаслідок обстрілів російськими військовими. 

При цьому вранці 26 серпня Енергоатом повідомляв, що станом на на 9:00 усі енергоблоки Запорізької АЕС ще були відключені від енергомережі, однак власні потреби станції в електроживленні забезпечувалися через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також була відновлена і велися роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.