Олігархів в Україні визначатимуть за чотирма критеріями — оприлюднили законопроєкт
Pixabay

Статус олігарха в України пропонують визначати за чотирма критеріями. Вони прописані у законопроєкті «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Його текст з’явився на сайті Верховної Ради.

Згідно з оприлюдненим документом, критерії для віднесення особи до категорії олігархів такі:

1. Участь у політичному житті

Особа вважатиметься такою, що бере участь у політичному житті, якщо вона займає одну з посад в органах влади (президент, голова Верховної Ради, прем’єр-міністр чи член Кабміну, керівник центрального органу виконавчої влади тощо), та/або пов’язана з такими посадовцями, та/або обіймає посаду у керівних органах політичної партії, та/або фінансувала діяльність політичної партії, політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

2. Значний вплив на засоби масової інформації

Особа є бенефіціаром ЗМІ, та/або є контролером ЗМІ, та/або була бенефіціаром або контролером ЗМІ станом на дату набрання чинності законом, однак втратила такий статус до дня введення цього закону в дію (у випадку, якщо бенефіціаром або контролером такого ЗМІ стала пов'язана особа або особа, яка не має бездоганної ділової репутації).

3. Володіння монополією

Наявність у власності суб'єкта господарювання, який є суб'єктом природних монополій або займає монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом року підтримує або посилює це становище.

4. Вартість активів перевищує 1 млн прожиткових мінімумів

Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 млн прожиткових мінімумів. Вартість активів здійснюється сукупно за розмірами активів особи та суб'єктів господарювання, де вона виступає бенефіціаром. При цьому до розрахунку не включаються активи у ЗМІ.

Рішення про визнання особи олігархом приймає Рада національної безпеки і оборони на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ чи Антимонопольного комітету.

Осіб, яких визнали олігархами, вноситимуть до Реєстру олігархів.

Рада нацбезпеки «впевнено» нарахувала в Україні 13 олігархів