Омбудсмен перерахувала порушення прав, на які найчастіше скаржаться українці

Кількість звернень до Уповноваженого свідчить про те, що громадяни України не можуть сповна реалізувати свої права та свободи. Найбільше люди скаржаться на порушення їхніх прав на звернення до органів влади та на отримання інформації, обсяг таких скарг — 26%. Про це повідомляє Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен наголосила, що сьогодні європейська спільнота відзначає 70-річчя з дня прийняття Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яку країни-учасниці підписали 4 листопада 1950 року.

«За 10 місяців поточного року до омбудсмена звернулося близько 41 тис. осіб. Найбільше люди скаржаться на порушення їхніх прав на звернення до органів влади та на отримання інформації — 26%, на судовий захист — 6,1% та щодо дотримання права на приватність — 3,9%», — написала на Facebook Денісова.

За її словами, ситуація із реалізації та захисту прав людини і громадянина ускладняється такими викликами сьогодення, як військова агресія Російської Федерації на сході України та окупація наших територій.

«Новим світовим викликом стала пандемія COVID-19, яка посилила загрози життю та здоров’ю людини, збільшила прояви дискримінації та мови ворожнечі у суспільстві», — зазначила Денісова.

Україна стала повноправним членом Ради Європи 9 листопада 1995 р. та ратифікувала 17 липня 1997 року цю Конвенцію, взявши на себе зобов’язання щодо забезпечення реалізації та імплементації її положень у національне законодавство.

У 2019 році до Офісу омбудсмена з прав людини звернулося 47 493 особи, що у два рази більше, ніж у 2018 році.

Раніше ми писали, що генеральний секретар ООН опублікував доповідь про порушення прав людини в анексованому Криму. 

 

«Готова до боротьби». Україну вчетверте переобрали до Ради ООН із прав людини