ООН може тимчасово зупинити усі свої миротворчі місії через загрозу незатвердження бюджету — ЗМІ

Миротворчі місії ООН можуть зупинитися у всьому світі 1 липня через те, що Генасамблея не узгодила новий бюджет.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Агентство наводить слова дипломатів, які вважають, що перепоною ухвалення $6 млрд бюджету стали зміни у переговорних процедурах, питання логістики та переговори між Китаєм і Заходом.

Кетрін Поллард, керівниця управління стратегії, політики та дотримання вимог ООН, заявила, що 12 миротворчим місіям всесвітнього органу — більшість з яких перебуває у Африці та на Близькому Сході – було рекомендовано почати розробляти плани на випадок надзвичайних ситуацій, якщо новий бюджет не буде ухвалений вчасно.

За її словами, якщо бюджет не ухвалять до 30 червня, генсекретар ООН може витрачати гроші лише на охорону активів ООН та забезпечення захисту персоналу та миротворців.

Жан-П'єр Лакруа, очільник миротворчої діяльності ООН, заявив, що місії будуть сильно обмежені і не зможуть здійснювати такі заходи, як захист цивільного населення, допомога у боротьбі з COVID-19 та підтримка політичних зусиль та посередництва.

Видання зазначає, найбільший внесок на проведення миротворчих місій робить США (28% від загальної суми), далі слідують Китай (15,2%) та Японія (8,5%).

47 країн ООН заявили, що Росія — агресор, а не посередник у війні на Донбасі