ООН повідомляє, що ізраїльські сили знищили палестинське селище й залишили бездомними 41 дитину
Yvonne Helle

За повідомленнями ООН, ізраїльські сили на окупованому Західному березі ріки Йордан знищили палестинське село, в результаті чого 73 людини, у тому числі 41 дитина, залишилися без даху над головою.

Екскаватори в супроводі військової техніки потрапили на відео, на якому видно, як вони під’їжджали до Хірбет-Хумса та знищили намети, хати, сараї для худоби, туалети й сонячні батареї, повідомляють видання The Guardian та Independent.

Підпис до відео: 3 листопада 2020 року, близько 11:00 ранку, Цивільна адміністрація прибула з військовим конвоєм, двома бульдозерами та двома екскаваторами до громади Хірбет Хумса у північній долині Йордану.

«Це одна з найбільш вразливих громад на Західному березі», — сказала Івонна Гелле, координатор ООН з гуманітарних питань на окупованій палестинській території.

За її словами, три чверті громади втратили свої притулки під час операції у вівторок, що робить це найбільшим інцидентом примусового переміщення за останні чотири роки. За кількістю зруйнованих споруд, що становить 76, рейд став найбільшим знесенням за останнє десятиліття, додала вона.

У середу сім'ї з села збирали свої розбиті речі, і того самого дня пройшов перший в році дощ. ООН опублікувала фотографію ліжка та дитячого ліжечка у відкритій пустелі.

Селище є однією з кількох громад бедуїнів-пастухів в районі долини Йордану, які розташовані в оголошених Ізраїлем «зонах стрільби». Незважаючи на те, що вони перебувають у межах палестинських територій, люди там часто стикаються зі знесенням Ізраелем будівель, які побудовані без дозволу.

«Палестинці майже ніколи не можуть отримати такі дозволи», — сказала Гелле. «Знесення є ключовим засобом створення середовища, покликаного примусити палестинців залишити свої домівки», — додала вона, звинувативши Ізраїль у «серйозних порушеннях» міжнародного права.

На сьогодні до 2020 року на Західному березі ріки Йордан та у Східному Єрусалимі було зруйновано майже 700 споруд — за словами Гелле, більше, ніж будь-коли з 2016 року. 869 палестинців залишились без даху над головою.

Цивільна адміністрація Ізраїлю, що керує окупованими територіями, заявила, що проводила «діяльність щодо впровадження права проти семи наметів і восьми загонів для худоби, які були незаконно побудовані в зоні вогню, розташованій в долині Йордану».

Ці цифри суперечать заяві ООН та доповіді ізраїльської правозахисної групи «Б'Целем», де повідомляється, що військові знищили 18 наметів та сараїв, в яких розміщено 11 сімей, 29 наметів та сараїв — загонів для худоби, три сараї-склади, дев'ять наметів — кухонь, 10 переносних туалетів, 10 загонів для худоби, 23 ємності для води, дві сонячні батареї та годівниці й поїлки для худоби.

Також ізраїльські сили знищили понад 30 тонн продуктів харчування для худоби та вилучили транспортний засіб і два трактори, що належали трьом жителям, додала група.

«В рамках своїх зусиль, щоб захопити все більше і більше палестинських земель, Ізраїль регулярно руйнує палестинські будинки та майно», — заявив прес-секретар Б'Целем Аміт Гілуц.

«Але знищення цілої спільноти відразу — вкрай рідкісні, і, схоже, Ізраїль використовував той факт, що в даний час увага привертається до інших місць, щоб просуватися вперед за допомогою цього негуманного вчинку», — сказав він, натякаючи на увагу до виборів у США.

Ізраїль захопив Західний берег Йорданії у 1967 році і продовжує контролювати окуповану територію, хоча палестинці отримали від нього обмежене самоврядування над невеликими анклавами.

Прем'єр-міністр країни Бенджамін Нетаньяху заявив, що має намір офіційно приєднати великі частини окупованих палестинських територій, включаючи долину Йорданії, хоча план тимчасово «призупинили» в рамках угоди з Об'єднаними Арабськими Еміратами.

 

Можна більше не боятися, що з ізраїльською візою не пустять до Еміратів