ООН закликає українську владу покращити умови праці медпрацівників в умовах пандемії

В Організації Об'єднаних Націй закликають українську владу покращити умови праці медичних працівників під час протидії поширенню COVID-19.

Як передає УНІАН, про це заявила голова моніторингової місії ООН з прав людини Матільда Богнер. Вона представила доповідь про вплив COVID-19 на права людини в Україні у період з 20 лютого до 6 грудня 2020 року.

Зокрема, чиновниця заявила, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) стурбоване відсутністю нормальних для здоров'я і безпечних робочих умов для медпрацівників, які працюють на передовій в умовах протидії COVID-19.

Голова моніторингової місії ООН зазначила, що 84% підтверджених випадків коронавірусної хвороби серед медичних працівників припадають на жінок.

Богнер сказала, що ті медики, з якими розмовляли представники моніторингової місії, висловлюють стурбованість щодо справедливої винагороди за їхню роботу, оскільки середня зарплата у секторі медицини значно менша за середню зарплату за менш кваліфіковану роботу.

Вони також скаржаться на непослідовний підхід і дискримінацію в оплаті праці у зв'язку з COVID-19 та щодо інших «бонусів» від уряду для співробітників системи охорони здоров'я.

Лише невеликий відсоток випадків інфікування на COVID-19 серед співробітників медсектору був визнаний як такий, що пов'язаний з трудовою діяльністю. Це негативно вплинуло на право медпрацівників отримувати соцдопомогу і соцзабезпечення, наприклад у випадку інвалідності або смерті

Також представники ООН стривожені випадками каральних заходів, які застосовуються проти тих медпрацівників, які публічно викривали факти незадовільної підготовленості сектору охорони здоров'я.

«Умови роботи усіх медичних працівників повинні бути покращені шляхом рівного забезпечення гідної зарплати для жінок і чоловіків, належних стандартів захисту і санітарних норм праці, а також доступу до соцстрахування, в тому числі визнання COVID-19 як професійного захворювання і забезпечення адекватних компенсацій», — наголосила голова моніторингової місії ООН.

Прочитати звіт про вплив COVID-19 на ситуацію з правами людини в Україні можна тут.

Прем’єр оцінив роботу уряду протягом «ковідного» року та спрогнозував його діяльність у 2021-му