Опалювальний сезон 2024/25: коли в Україні увімкнуть тепло та що буде з тарифами
Pixabay

Із настанням першим прохолодних днів восени українці почали чекати ввімкнення опалення.

Chas News розповідає, коли чекати тепла в домівках та які тарифи діятимуть в опалювальному сезоні 2024/25.

Коли в Україні розпочнеться опалювальний сезон

Зазвичай опалювальний сезон в Україні розпочинається у другій половині жовтня. Рішення про ввімкнення опалення приймають місцеві адміністрації, коли середньодобова температура тримається на рівні +8 °C упродовж трьох днів.

Часто це відбувається у межах 15-30 жовтня, але у різних регіонах України дата початку опалювального сезону може змінюватись залежно від погодних умов.

Опалення у таких закладах, як школи, дитячі садки чи лікарні можуть запустити раніше, якщо температура опускається до критичних показників.

У Києві опалювальний сезон розпочнеться орієнтовно 15 жовтня, але ця дата може змінитись під впливом погодних умов. На запуск систем впливають позапланові ремонти та готовність комунальних служб. Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Якщо не буде змін температурного режиму, 15 жовтня стане тепло й у домівках мешканців Чернігова. А в Одесі тепло у квартирах зазвичай з’являється лише після 1 листопада протягом останніх кількох років.

Повідомлялось, що до опалювального сезону, зокрема, готові у Рівненській, Волинській та у Дніпропетровській областях.

Як підготувати оселю до опалювального сезону

У ГК «Нафтогаз України» нагадали, як зробити зиму комфортнішою та економнішою:

  • утепліть вікна та двері, закрийте щілини, якщо вони є, щоб зберегти тепло в оселі;
  • перевірте обладнання, запросивши фахівця для огляду електрики та обслуговування котла, щоб уникнути несподіваних поломок;
  • оптимізуйте простір біля батарей шляхом прибирання меблі, підняття штор або зняття декоративних панелей, що допоможе теплу розповсюджуватись у вашому домі краще;
  • подбайте про додаткове джерело тепла, перевірте роботу обігрівачів, теплої підлоги та кондиціонерів;
  • разом із сусідами утепліть спільні приміщення, тобто під’їзди, підвали та горища, що допоможе зберегти тепло в будинку і зменшити витрати на опалення.

Який тариф на тепло буде діяти в опалювальному сезоні 2024/25

Нафтогаз України продовжив фіксований тариф на газ на рівні 7,96 грн за кубометр до 30 квітня 2025 року. У інших постачальників ціни варіюються від 7,70 до 9,99 грн за кубометр.

Для виробників тепла вартість газу залишатиметься на рівні 7 420 грн для населення та 16 390 грн для бюджетних установ за тисячу кубометрів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зима 2024-2025: експерти та чиновники спрогнозували, якою буде ситуація з енергетикою