Орбан заблокував виділення €50 млрд для України з бюджету ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на виділення з бюджету Євросоюзу €50 млрд на фінансову допомогу Україні протягом чотирьох років. Про це він сам повідомив у Twitter.

За його словами, саміт Європейської ради (засідання усіх лідерів 27 країн-членів ЄС) розгляне це питання наступного року.

Водночас президент Євроради Шарль Мішель повідомив, що інші 26 лідерів підтримали виділення коштів, пише Європейська правда.

Він розповів, що на розгляд винесли «мегапакет», який включав кошти для України, видатки на міграційні програми та фінансування Фонду солідарності ЄС і оборони.

«Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення. Решта 26 лідерів погодилися на цей «мегапакет», включаючи одну Швецію, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших», — заявив Мішель.

Він підкреслив, що цей «мегапакет» не відхилений, а відкладений. Лідери ЄС погодилися знову його розглянути на позачерговому саміті.

«Ми повернемося до цього питання на самому початку наступного року і спробуємо  отримати одностайність, щоби зробити можливим втілення цього мегапакету», — заявив голова Євроради.

При цьому Мішель запевнив, що ЄС у будь-якому разі виконає фінансові зобов’язання щодо допомоги Україні.

«У нас є різні інструменти, щоби забезпечити, що ми виконаємо свою політичну обіцянку», — наголосив він.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лідери ЄС погодили початок переговорів про вступ України до Євросоюзу