Оргазм лікує нежить, а коти вміють цвірінькати. Названо лауреатів Шнобелівської премії-2021
Getty Images

У Гарвардському університеті (США) відбулося оголошення та вручення головної наукової антинагороди світу — 31-ої Шнобелівської премії.

Лауреатів у жартівливій премії традиційно оголошували у кількох номінаціях. Це відбувалося під час онлайн-церемонії, яку транслювали в YouTube.

Переможці отримали символ премії і 10 трлн зімбабвійських доларів (ця валюта припинила своє існування у 2009 році).

Біологія

Нагороду отримала шведська вчена за аналіз котячого «спілкування» з людиною, зокрема муркотіння, нявкання, шипіння і гарчання. У своїх роботах шведська вчена припускає, що кішки «напівсвідомо» змінюють інтонацію, інтенсивність і тривалість своїх звуків під різні ситуації, і, щоб зрозуміти кішку, потрібно вміти прислухатися до цих змін.

Екологія

Команду іспанських та іранських вчених  нагородили «за використання генетичного аналізу для ідентифікації різних видів бактерій, що мешкають в жувальних гумках, знайдених на тротуарах в різних країнах».

Хімія

Групу вчених із Німеччини, Великої Британії, Нової Зеландії, Греції, Кіпру та Австрії вшанували Шнобелем за колективне дослідження повітря в кінотеатрах на предмет залежності від кількості сцен насильства, сексу, антисоціальної поведінки, вживання наркотиків і ненормативної лексики на екрані.

Економіка

Професора з Франції нагородили за відкриття взаємозв'язку між рівнем ожиріння у політиків показниками корупції в їхніх країнах.

Медицина

Чотирьох вчених з Німеччини, Туреччини, Великої Британії відзначили за доказ протинабрякового ефекту від сексуальних оргазмів для поліпшення носового дихання.

Премія миру

Троє американських вчених отримали нагороду за перевірку гіпотези, що чоловіки відрощують бороди для пом'якшення сили ударів по обличчю.

Фізика

Група дослідників із Нідерландів, Італії, Тайваню та США — за експерименти, метою яких було з'ясувати, чому пішоходи постійно не стикаються з іншими пішоходами

Приз «Кінетика»

Вчених із Японії, Швейцарії та Італії відзначили саме дослідження на тему, чому одні пішоходи іноді стикаються з іншими.

Ентомологія

Четверо американських вчених стали лауреатами за розробку «нового методу боротьби з тарганами на підводних човнах». Це дослідження було проведено ще у 1971 році, коли тарганів у підводних човнах труїли за допомогою карбоксіду.

Транспорт

Нагороду отримали 13 дослідників з Намібії, ПАР, Танзанії, Зімбабве, Великої Британії, США і Бразилії за експериментальне визначення безпеки транспортування носорога по повітрю у перевернутому вигляді.

MINISTRY OF ENVIRONMENT OF NAMIBIA

Українські лауреати Шнобелівської премії розповіли про серйозні експерименти та «Нобелівку»