«Оскар» офіційно впроваджує квоту на представників меншин

Отже, кіномани, ласкаво просимо в нову реальність! Американська кіноакадемія офіційно представила вимоги до картин, що претендують на премію «Оскар» у категорії «Кращий фільм». Відтепер те, що неофіційно вже існувало на екранах, прописане як правило.

Пам’ятаєте скандал кілька років тому — представники меншин скаржилися, що їх обділяють консервативні кіноакадеміки? Потім у фільмах і серіалах, доречно і не зовсім, але дуже наполегливо, почали з’являтися темношкірі герої та персонажі-геї. І от жарти про квоту стали реальністю.

З 2024 року фільм, аби претендувати на «Оскар», має відповідати певним вимогам:

  • щонайменше один з головних або важливих героїв другого плану мусить мати азіатське, африканське або латиноамериканське походження;
  • щонайменше третина виконавців ролей другого плану мусить бути жіночої статі, представниками небілого населення, ЛГБТ або людьми з особливостями фізичного або ментального розвитку;
  • головна сюжетна лінія фільму мусить бути пов'язана з однією з цих груп населення.

Більше того. Подібні вимоги стосуються не лише самих фільмів, але й їхніх авторів. Представники вищезгаданих груп повинні складати принаймні третину знімальної команди. Також студія має надавати можливості оплачуваного стажування, навчання та роботи представникам цих груп, а також наймати їх в підрозділи реклами та дистрибуції. Всього прописані чотири критерії, фільм має відповідати хоча б двом.

Як пояснюють в Кіноакадемії, нові стандарти розроблені для заохочення рівноправного представлення на екрані та поза ним, щоби краще відображати розмаїття аудиторії кіно.