Останні революціонери. Делегація повстанців вирушила з Мексики до Європи на вітрильнику
Getty Images

Делегація колишніх мексиканських партизанів-сапатистів відплила в середу на борту вітрильника до Європи. Там вона має намір закликати «прокинутися» проти капіталізму, повідомляє видання Le Fifaro.

Корінні мексиканці, відомі своїми масками та люльками, прямують до 30 держав Старого світу, зокрема Іспанії. Вони символічно «вторгнуться» в неї, аби згадати про вторгнення конкістадорів до Мексики у 1519-1521 роках.

Шість членів Сапатистської армії національного визволення залишили карибський острів Ісла Мухерес на південному сході Мексики. Вони пливуть на борту вітрильника «Ла Монтанья», німецького рибальського човна, якому вже сто років. Активісти планують прибути до Віго в Іспанії приблизно за шість тижнів. Вони готуються дістатися до Мадрида до 13 серпня, цядата позначає 500-річчя вторгнення іспанців.

«Сапата живе! Боротьба триває!» — вигукнули партизани перед відправкою. Кілька членів корінної громади прийшли попрощатися з ними на тлі туристів, приватних яхт та пляжних вечірок.

Getty Images

«Це подорож життя», — пояснив перед від'їздом Мойсес, речник руху сапатистів.

Метою цього європейського туру, який включатиме кілька країн та зустрічі з лівими організаціями, є «дати людям зрозуміти, що капіталізм вторгся у світ і що ми всі повинні прокинутися», додав речник. Його обличчя було приховане під балаклавою, символом цього повстанського руху. Маску носив його історичний лідер Маркос.

Делегація через пандемію очікувала на двотижневому карантині перед відплиттям.

Сапатисти наполягають на тому, що їх ніколи не завойовували, а іспанцям не потрібно вибачатися. Як повідомляє сайт Ватикану, члени руху мирно й дипломатично поховають сокиру війни. Це на відміну від уряду Мексики, який попросив Іспанію вибачитися за жорстоке завоювання, в результаті якого загинули мільйони корінних жителів.

У заяві сапатисти зазначають, що сапатисти розвернуть біля узбережжя Іспанії банер із написом «Прокинься!».

Хто такі сапатисти

Сапатистський рух протистояв уряду Мексики в 1994 році. Він підняв повстання у день підписання договору про вільну торгівлю між Мексикою, США та Канадою. В результаті бойових дій, що тривали 12 днів, загинули десятки людей, переважно в рядах сапатистів, очолюваних тоді субкоманданте Маркосом. Його балаклава та люлька стали популярними символами по всьому світу.

Після припинення вогню розпочався діалог між сапатистами та урядом, результатом якого стало підписання угоди в 1996 році.

Сапатисти вимагають конституційного закріплення прав корінних народів Мексики, виступають проти  роведення неоліберальних реформ в Латинській Америці, ратифікації договору НАФТА, прийняття законів, які дозволяють купівлю-продаж селянських общинних земель.

Сапатисти перетворились на політичний рух. Вони перервали діалог з Мехіко, бо не отримали конституційне визнання автономії штату Чіапас. У 2003 році сапатисти проголосили свою владу над територіями штату й гарантували автономію корінним громадам.

У 10 містах США запускають тестові програми з «альтернативного» соцзабезпечення