Отруєння Навального «Новачком». The Insider і Bellingcat оголосили імена і псевдоніми отруювачів зі спецгрупи ФСБ
Getty Images

Замах на Олексія Навального зробила в Томську група з восьми оперативників ФСБ з секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ. До такого висновку прийшли автори спільного розслідування The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel.

Особи причетних до отруєння співробітників розслідувачі встановили за допомогою зіставлення даних білінгу стільникових телефонів з офлайновими базами даних.

Проаналізувавши бази даних авіаперельотів, розслідувачі з'ясували, що учасники групи літали в десятки міст Росії, куди літав Навальний, з 2017 року. Зазвичай в кожну таку поїздку вирушали два-три оперативника, вони постійно чергувалися місцями. Вони купували квитки то під справжніми, то під вигаданими іменами й намагалися літати не тими ж рейсами, що і Навальний, а паралельними, часто — з інших московських аеропортів. Основна активність припала на 2017 рік (коли Навальний оголосив про бажання брати участь у виборах президента), а потім — на 2020-й.

Автори розслідування назвали імена всіх співробітників, які брали участь в операції (а також кілька псевдонімів). Це Станіслав Макшаков, Олег Таякіна («Тарасов»), Олексій Александров («Фролов»), Іван Осипов («Спиридонов»), Костянтин Кудрявцев («Соколов»), Олексій Кривощьоков, Михайло Швець («Степанов»), Володимир Паняєв. Керівна роль, на думку розслідувачів, була у Макшакова. Йому постійно дзвонили й обмінювалися повідомленнями інші учасники групи. Раніше він працював в Державному інституті технології органічного синтезу, який проводив розробки нових форм хімічної зброї до офіційного припинення цих програм в Росії в 2017 році.

У поїздку до Новосибірська і Томська разом із Навальним вирушили Александров, Осипов і Паняєв. Під час неї вони користувалися підставними телефонами, тому розслідувачі не змогли встановити їхні точні пересування. Але два рази за поїздку Александров на кілька секунд включав свій основний телефон — один раз він виявився поруч із готелем в Новосибірську, де бронювала номер соратниця Навального Марія Півчих, а іншим разом — недалеко від готелю, де знаходився сам Навальний.

Після того, як стало відомо, що Навальний залишився живий, Александров, Осипов і Паняєв здали свої квитки в Москву і замість цього полетіли в Горно-Алтайськ, туди ж з Москви відправився Таякіна. The Insider і Bellingcat припускають, що звідти вони вирушили в Інститут проблем хіміко-енергетичних технологій в прилеглому Бійську, з яким у Інституту криміналістики ФСБ налагоджені робочі відносини — щоб позбутися від одягу зі слідами «Новачка».

Під час поїздок, в тому числі — під час останньої учасники групи регулярно зв'язувалися телефоном з директором Інституту криміналістики генерал-полковником Кирилом Васильєвим і замдиректора науково-технічної служби ФСБ генерал-майором Володимиром Богдановим. Крім того, Макшаков дзвонив Олегу Демидову, фахівця з хімічної зброї, який раніше працював в 33-му військовому інституті в Шиханах, які займалися «Новачком».

Автори розслідування також стверджують, що в Томську була зроблена вже друга спроба отруєння Навального — за два місяці до цього ті ж співробітники зробили замах на нього в Калінінграді; тоді постраждала дружина політика Юлія.

Журналісти CNN прийшли додому до одного з учасників групи Олегу Таякіна і запитали його, чи причетний він до отруєння Навального. Таякіна нічого не відповів і закрив перед журналістами двері.

Сам Навальний, коментуючи розслідування, назвав подію «державним тероризмом».

Це не ФСБ-шники, які працюють на замовлення олігарха або чиновника, якого я образив своїм розслідуванням. Цілий департамент ФСБ під керівництвом високих начальників протягом двох років веде операцію, в ході якої кілька разів намагаються вбити мене і членів моєї сім'ї, отримуючи хімічну зброю в секретній державній лабораторії

Навального намагалися отруїти двічі, вважає The Times

Газета The Times з посиланням на свої джерела повідомила, що, коли Навальний в стані коми був в омській лікарні, була зроблена друга спроба отруїти його. За версією видання, з цією метою співробітники російських спецслужб проникли в лікарню.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав «брехнею» повідомлення англійського видання про те, що Олексія Навального намагалися отруїти двічі. Представник Кремля також використав жаргонізм англійською мовою, пише Інтерфакс.

«Все-таки The Sunday Times — недільне чтиво, таке в халаті. Є фейки інформаційні, а є вже такі повідомлення, які, напевно, таким ємним англійським словом назвати. Є таке англійське слово «bullshit», ось це — bullshit. Більшого не говоритиму», — сказав Пєсков.

В лікарні Омська теж відреагували на матеріали ЗМІ про другу спробу отруєння Навального. Головний токсиколог Омської області та Сибірського федерального округу РФ Олександр Саба, завідувач відділенням в омській лікарні, де лежав Навальний, назвав «інформаційною «качкою» статтю видання.

«Новачок». РФ запровадила санкції проти Франції та Німеччини через отруєння Навального