Папа Римський засудив екстремізм під час свого першого візиту до Іраку
Getty Images

Франциск засудив екстремізм в ім'я релігії під час історичного візиту в Ірак, де обговорив тяжке становище християнської меншини.

«Ворожнеча, екстремізм та насильство народжуються не релігійним серцем. Вони є зрадою релігії» — сказав понтифік на міжрелігійній молитовній службі.

Зустріч із Алі аль-Сістані

Папа Франциск у суботу провів історичну зустріч з вищим шиїтським священнослужителем Іраку Алі аль-Сістані. Вони закликали до співіснування в країні, охопленій насильством.

Як  повідомляє Reuters, зустріч пройшла в священному місті Наджаф під час ризикованої подорожі Франциска Іраком.

Вона була першою зустріччю Папи з таким високопоставленим шиїтським священнослужителем.

Під час приватної розмови, яка тривала близько 45 хвилин, Папа закликав релігійні громади до співпраці.

Ватикан повідомляє: «(Папа) підкреслив важливість співпраці і дружби між релігійними громадами, щоб, культивуючи взаємну повагу і діалог, ми могли зробити свій внесок на благо Іраку і регіону».

Аль-Сістані після зустрічі заявив, що «релігійне і духовне керівництво повинно зіграти велику роль, щоб покласти край трагедії. І закликати сторони, особливо великі держави, зробити так, щоб мудрість і розум взяли гору і стерли мову війни».

За його словами, великі держави не повинні «захищати свої інтереси за рахунок права людей жити в умовах свободи і гідності». Аль-Сістані додав, що християни повинні жити, як і всі іракці, в мирі й співіснуванні.

Зустріч 84-річного понтифіка і 90-річного шиїтського священнослужителя пройшла в скромному будинку аль-Сістані, який він орендує протягом десятиліть.

Папа Франциск подякував аятоллі за те, що він виступив «на захист найбільш вразливих і переслідуваних» на тлі насильства та труднощів новітньої історії Іраку, заявив представник преси Святого Престолу.

Послання шиїтського лідера про мир, за його словами, підтверджує «священність людського життя і важливість єдності іракського народу».

Аль-Сістані є не лише головним духовним авторитетом Іраку, але й виконує цю функцію для шиїтів Пакистану, Індії, як також тих, які проживають в Європі та Америці. Зустріч з главою католицької церкви є першою такого роду зустріччю в історії.

Для Папи Франциска зустріч з аль-Сістані є черговим великим кроком в діалозі з ісламом. Раніше він зустрічався з Великим Імамом Аль-Азгар Аль-Таїбом, авторитетною особою сунітського ісламу. У лютому 2019 року Папа підписав із ним спільний «Документ про загальнолюдське братерство».

Про місто Наджаф

Наджаф (Ен-Наджаф) — третє за значенням місто для мусульман після Мекки та Медини, розташоване в центральному Іраку 160 км на південь від Багдада.

Головний осередок іракських шиїтів та мета паломництва шиїтів усього світу пов’язаний із однією з найшанованіших постатей в ісламі — двоюрідним братом Магомета імамом Алі. Його могила розташована в мечеті, спорудженій на його честь, що є одним із головних священних місць для мусульман. Місто відоме також величезним цвинтарем, найбільшим у світі, що зібрав безліч могил пророків і вірних. Шиїти вірують, що були похованим у Наджафі гарантує вхід до раю.

Промова Папи в місті Ур

Після зустрічі з Аль-Сістані в Наджафі вранці Папа Франциск полетів до Насирії, звідки автомобілем виїхав до стародавнього міста Ур. Воно вважається батьківщиною пророка Авраама, якого шанують в іудаїзмі, християнстві та ісламі.

Там відбулася міжрелігійна зустріч. Міжконфесійна служба об’єднала представників іракських релігій, включаючи шиїтів, сунітів, християн та язидів.

На початку зустрічі були читання з Книги Буття та з Корану, а також свідчення представників різних релігій, після чого взяв слово Папа.

Франциск сказав, що його вразила розповідь Давуда та Хасана, християнина та мусульманина, які, незважаючи на відмінності, навчалися й працювали разом та усвідомили, що вони брати. «Для того, аби прямувати вперед, нам теж потрібно працювати разом над чимось добрим та конкретним», — підкреслив Папа. Він сказав, що це шлях, особливо для молодих людей, які не повинні відмовлятися від своїх мрій через конфлікти минулого.

«Скільки людей, мовчки та серед байдужості світу, розпочали тут шляхи братерства!» – наголосив Святіший Отець.

Міжрелігійна зустріч завершилася проказуванням «Молитви дітей Авраама», яку з цієї нагоди уклав Папа Франциск.

Папа про подорож до Іраку

«Ми, віруючі, не можемо мовчати, коли тероризм зловживає релігією. Ми покликані однозначно розвіяти всі непорозуміння. Не дозволяймо, щоб небесне світло було затьмарене хмарами ненависті» — цитує Папу BBC.

Він наголосив на стражданнях громади єзидів, яка «оплакувала смерть багатьох чоловіків і була свідком викрадення тисяч жінок, дівчат і дітей. Їх продали як рабів, піддали фізичному насильству та примусовому обміну».

COVID-19 та побоювання через безпеку зробили його поїздку найризикованішою на даний момент. Ірак страждає від релігійного насильства як проти меншин, так і між мусульманами — шиїтами та сунітами.

Раніше 84-річний лідер католицької церкви заявив журналістам, що відчував себе «зобов'язаним» здійснити цю «символічну» подорож.

«Ризикований та історичний тур». Папа Римський вперше в історії приїхав до Іраку