ПАРЄ ухвалила резолюцію про виплати українцям для повернення додому: деталі

У четвер, 27 червня, Парламентська асамблея ради Європи (ПАРЄ) проголосувала за виплати українцям для повернення в Україну по завершенні бойових дій. Це буде грошова допомога людям для підтримки. Її суму наразі не називають. Відомо, що кошти виплачуватимуть країни Європи.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Він написав у Telegram, що українська сторона давно просила про таке рішення. 

«Тобто після закінчення бойових дій українці, які будуть повертатись жити в Україну, зможуть отримати фінансову допомогу від європейських країн», — пояснив він детальніше.

Нардеп додав, що станом на січень 2024 року, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, у світі зафіксовано понад 6,3 млн біженців з України. Найбільше, майже 60% людей, прийняла Польща.

Слід розуміти, що рішення ПАРЄ мають рекомендаційний характер. Однак вони можуть реально впливати на ухвалення остаточних рішень на рівні ЄС або окремих країн-членів блоку.

Варто зазначити, що ця ідея не нова. Раніше окремі країни Європи (не члени ЄС) вже планували чи навіть впроваджували подібні програми.

Наприклад, Норвегія з 2023 року платить 17,5 тис. крон ($1,2 тис.) кожному українцю, який має статус колективного захисту, посвідку на проживання в країні та готовий повернутися на Батьківщину. Гроші дають лише тим, хто готовий купити квиток до України та одразу ж повернутися додому.

Подібну ініціативу розглядали і в Швейцарії, але так і не затвердили остаточно. Передбачалося, що ця країна може запровадити доплату українцям у сумі до $4355 за дострокове повернення додому.

Повернення біженців в Україну є важливою умовою для того, щоб не допустити тотальної кризи на ринку праці. Адже в Україні вже планується дефіцит кадрів, який, за розрахунками аналітиків, у майбутньому лише посилиться. Дефіцит кадрів коштуватиме Україні мільярди доларів, які недоотримає економіка через штучне стримування розвитку компаній.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лише половина українців готові колись повернутися з Європи — опитування