Партія «Голос» попередила шістьох своєї членів про можливе виключення — нардеп Юрчишин
Партія «Голос»

Керівництво політичної партії «Голос» попередило шістьох членів про можливе виключення із складу політсили, повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин.

«Попередили про виключення, якщо не зберігатимемо партійну дисципліну, ще кільком моїм колегам: Соломії Бобровській, Роману Лозинському, Галині Васильченко, Наталії Піпі, Олександрі Устіновій і, здається, Ользі Стефанишиній, якщо я не помилився», — зазначив Юрчишин під час онлайн-трансляції на своїй сторінці в Facebook.

Тобто загалом є шестеро партійців, яких попередили про такий розвиток подій.

Юрчишин додав, що остаточного рішення немає, хоча «є натяк, що, можливо, буде».

Нам зробили останнє китайське попередження. Сказали, що якщо ми не будемо голосувати так, як вимагає партія, то нас виключать. Я готовий виступити перед з’їздом, пояснити кожне своє голосування окремо і всі разом. Війни внутрішньої я не планую

Юрчишин уточнив, що обурився не тим, що проти нього почали процедуру виключення. А тим, що «на цю процедуру навіть не запросили нас, щоб пояснити свою позицію».

Передісторія

Напередодні Юрчишин у коментарях на Facebook заявив, що йому нібито повідомили про виключення з партії. Він уточнив, що не за участь в акції біля Офісу президента 20 березня, а за голосування у Верховній Раді.

Він наголосив, що у зв'язку з цим він має «доказ — протокол політради». Крім того, Юрчишин поінформував, що партія нібито має намір виключити зі свого складу ще кількох партійців. «Люди, яких запросили, коли я разом з іншими її (партію — Прим. ред) створював. Їх теж виключають. Усе за статутом», — сказав 22 березня обранець.

Політрада «Голосу», за повідомленням УП, 22 березня попередила низку нардепів про виключення після голосування за законопроєкт №5133, який «наносить суттєву шкоду репутації та політичним інтересам партії».

Пресслужба партії «Голос» у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» повідомила, що політсила не ухвалювала у 2021 році рішень про виключення будь-кого зі своїх лав.

 

Нардеп Устінова заявила, що її теж попередили про можливе виключення з «Голосу»

Нардеп від «Голосу» Олександра Устінова заявила, що партія попередила її про можливе виключення з політсили після голосування у Верховній Раді.

Вона повідомила у Facebook: «це попередження про виключення з партії, яке, схоже, виглядає як привід «здихатися» неугодних депутатів. Мені дивно було дізнатися з публічних коментарів голови моєї партії Кіри Рудик, що начебто хтось з народних депутатів був присутній на засіданні політради. Це неправда, ніхто про нього навіть не знав».

Також обраниця стверджує, що голосування у парламенті, яке і стало приводом для винесення попередження, було не за зміни до Конституції. «Ми голосували лише за направлення звернення в КСУ, яке вже один раз визнало неконституційним можливість призначення голів НАБУ та ДБР президентом», — пояснила вона.

Устінова опублікувала скан рішення політичноі ради партії «Голос».

/ Олександра Устінова

Голосування членів «Голосу»

16 березня під час голосування у ВР 267 нардепів підтримали проєкт постанови про направлення до Конституційного суду законопроєкту про порядок призначення і звільнення директорів НАБУ і ДБР для отримання висновку про відповідність документу вимогам ст. 157 і ст. 158 Основного закону.

Згідно з даними електронного протоколу на сайті парламенту, це рішення підтримали, зокрема, вісім членів фракції «Голос» (Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Роман Лозинський, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Наталія Піпа, Володимир Цабаль і Ярослав Юрчишин).

Як пояснила в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» Устінова після голосування, думки щодо законопроекту №5133 у фракції розділилися. За її словами, підтримати направлення документа до КС було необхідно, щоб отримати висновок про його невідповідність Основному закону України.

Минулого тижня Політрада партії обговорювала питання підтримки деякими членами фракції в ВР провладного законопроєкту 5331, який обмежує суб’єктність НАБУ і ДБР та робить президента фактично господарем цих відомств.

Цей законопроєкт направили до Конституційного суду «Слуги народу», депутатські групи «За майбутнє» та «Довіра». На думку Політради партії, яку цитує УП, так вони «запустили конституційний процес, спрямований на позбавлення НАБУ і ДБР незалежності». «Голос» вважає голосування за проєкт «політичною підтримкою атаки на антикорупційні органи. Партія систематично виступала проти збільшення повноважень президента, в тому числі в питаннях призначення голів ДБР та НАБУ. Саме тому таке голосування є порушенням послідовності позиції партії».

«Слуга народу» не говорила з «Голосом» про коаліцію — Корнієнко