Пашинському повідомили про підозру: деталі справи (відео)

НАБУ, САП та СБУ оголосили підозру екснардепу Сергію Пашинському, його бізнес-партнеру та ще чотирьом спільникам. Про це повідомляють пресслужби правоохоронних органів.

Справа стосується конфіскованих у 2014 році 97 тисяч тонн нафтопродуктів олігарха-втікача Сергія Курченка. За даними слідства, Пашинський, який тоді очолював Адміністрацію президента, разом з бізнес-партнером створили «злочинну організацію» та домоглися передачі нафтопродуктів держпідприємству, на керівні посади в якому призначили підконтрольних осіб.

Посадовці нібито сприяли продажу нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата, і далі їх продали на заправках. Отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

Як зазначають в СБУ, для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб ЗСУ, держпідприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Однак міністерство тримало всього 1,6% із т. зв. «нафтопродуктів Курченка». Все решта — це були нафтопродукти закуплені у тієї ж групи компаній, яка, у свою чергу, закуповувала їх у рф та білорусі.

На переконання слідства, Пашинський забезпечував політичне прикриття цих оборудок використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів.

У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів та всі виручені від їх реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 млн грн.

Підозра була оголошена за статтями 191 та 255 Кримінального кодексу України.

Зазначимо, що Пашинський першим повідомив про обшуки, однак інформацію про врученню йому підозри назвав фейком. При цьому він запевняє, що цю справу проти нього відкрили ще у 2014 році завдяки роботи «агентури росіян».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

НАБУ викрило схему розкрадання державної електроенергії на 716 млн грн