«Пацюк-герой» Магава йде на пенсію після п’яти років пошуку мін у Камбоджі
Getty Images

Магава, «пацюк-герой», чия робота по пошуку мін у Камбоджі принесла йому золоту медаль, йде на пенсію після вражаючої п’ятирічної кар’єри.

Гризун — самець гамбійського хом’якового пацюка. Під час своєї роботи в Камбоджі тварина знайшла 71 міну та 38 снарядів, які потім безпечно знешкодили. Праця Магави допомогла очистити понад 225 тис. кв м землі, де внаслідок десятиліть громадянської війни всюди були вибухові пристрої, повідомляє CNN

Шукати міни пацюка навчили в APOPO, бельгійській неурядовій організації по розмінуванню. Гризун може виявити міни по запаху та подати людині сигнал. Щоб обшукати територію завбільшки з тенісний корт, Магаві потрібно всього 30 хвилин.

За свою роботу пацюк отримав медаль Марії Дікін, аналог Хреста Вікторії для тварин, яку вручають за героїзм у бойовій обстановці.

У цьому році гризуну виповниться сім років, тому в APOPO заявили, що він «багато працював і тепер заслуговує на відпочинок». Незважаючи на те, що Магава ще здоровий, він досягнув пенсійного віку та стає все повільнішим.

Хоча пацюк йде на заслужений відпочинок, на його місце прийдуть 20 новобранців. На полях Камбоджі ще багато мін. А Магава повернеться додому після святкової вечірки у його честь.

Австралія потерпає від небувалого нашестя мишей-канібалів. Вони вже прориваються в домівки людей