Печатка на подарованій Лаврову іконі у Боснії та Герцеговині вказує на власність України, стверджує Мінкульт
Рубрика

Печатка, зображена на іконі, яка була подарована російському міністру закордонних справ в Боснії та Герцеговині, вказує на власність держави Україна.

Про це пише на своєму сайті міністерство культури та інформаційної політики України після аналізу оприлюдненого у ЗМІ зображення ікони.

Мінкульт проаналізував оприлюднене у ЗМІ зображення позначки на іконі, подарованій російському міністру закордонних справ в Боснії та Герцеговині, і з’ясовує її походження.

Чиновники знайшли на зображенні печатку Одеської крайової комісії по охороні пам’яток матеріальної культури та природи. Вона була створена 1926 року при Одеському історико-археологічному музеї.

«За період роботи з 1926 до 1930 р. ця комісія виявила, склала списки пам’яток культури в всіх округах у межах своєї відповідальності, взяла їх на облік та під державну охорону. Факт наявності печатки крайової комісії на іконі вказує на те, що ця ікона є власністю держави Україна», — стверджує заступник Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

МКІП зазначив, що готує запити до Державного архіву Одеської області, Одеського археологічного музею, Національного музею історії України та інших музейних установ для «отримання архівних матеріалів щодо діяльності згаданої крайової комісії, інформації про обліковані нею культурні цінності, а також для чіткої ідентифікації ікони».

Також міністерство пише звернення до правоохоронних органів (СБУ, Нацполіції і СЗРУ) із проханням встановити дату й ланцюг транспортування ікони з України до Боснії та Герцеговини.

Міністерство констатує, що Україна та Боснія і Герцеговина є державами-учасницями Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності від 14 листопада 1970 року. Згідно статті 7 держави-учасниці Конвенції зобов'язуються забороняти ввезення культурних цінностей, викрадених з музею або релігійної і світської історичної пам'ятки. Також на вимогу іншої держави-учасниці вони повинні виявляти та повертати такі цінності.

14 грудня ЗМІ повідомили, що керівник президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову давню ікону, ймовірно, українського походження.

У ноті посольства України до Міністерства закордонних справ балканської країни зазначено, що це 300-річна українська ікона з Луганська.

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

В МЗС РФ заявили, що повернуть до Боснії і Герцеговини подаровану ікону, ймовірно, вкрадену в окупованому Луганську.

Як ми писали раніше, Прокуратура Боснії та Герцеговини відкрила справу щодо старовинної української ікони.

Реінтеграція ОРДЛО в Україну займе щонайменше 25 років — міністр