Печерський райсуд за клопотанням Коломойського витребував у СБУ та НАБУ звіт Kroll щодо Приватбанку
nv.ua

Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання бізнесмена Ігоря Коломойського та витребував у НАБУ та СБУ результати розслідування детективного агентства Kroll щодо Приватбанку. 

Серед іншого, судді зазначають, що у серпні 2018 року слідчий СБУ вилучав з Нацбанку матеріали звіту Kroll. 

У ході судового процесу представники НБУ і Приватбанку наголошували, що звіт Kroll не стосується предмету і підстав позову, а також зауважували, що представники  Коломойського можуть самостійно звернутися до агентства.

Раніше НБУ заявляв, що Kroll провів forensic-аудит Приватбанку, який нібито підтвердив підозри регулятора щодо можливого виведення $5,5 млрд з банку до його  націоналізації. Коломойський заперечував цю інформацію.

Цікаво, що 22 липня цього року Печерський райсуд задовольнив аналогічне клопотання Коломойського і також витребував звіт Kroll в НБУ. Такі ж ухвали суд виносив у квітні 2018 року і травні 2020-го.

Влада США також веде розслідування проти бізнесмена. Ввечері 6 серпня 2020 року американський Мін’юст звинуватив бізнесмена у крадіжці мільярдів доларів з Приватбанку, на які він нібито купував в США нерухомість. За два дні до цього ФБР навіть провело обшуки у приміщеннях компанії Optima Management Group, яку пов'язують з Коломойським.

Сам бізнесмен заявляв у відповідь, що інвестував у нерухомість з власної кишені. «Всі інвестиції у США були зроблені з власних коштів, отриманих в 2007-2008 роках за угодою з Evraz і з доходів інших бізнесів, що зберігалися в Приватбанку. Все інше категорично відкидається» — говорив Коломойський.

Детективи з Wall Street. Як агентство Kroll змінило банківську систему України