Печерський суд заблокував доступ до дюжини інтернет-ЗМІ
Апостроф

Столичний суд заблокував роботу низки новинних інтернет-сайтів за позовом ексдиретора Державного підприємства «Спецтехноекспорт». Про рішення суду, датоване ще 18 лютого 2021 року, стало відомо тільки зараз

Печерський районний суд Києва заарештував майнові права інтелектуальної власності на домени 12 сайтів, що належать інтернет-ЗМІ, передає «Інтерфакс-Україна».

Суд зобов’язав інтернет-провайдерів і мобільних операторів заблокувати абонентам доступ до сайтів «Апострофа», «Главкому», «Антикора», «Голосу», а також видань «Грім», «Акценти» і ще шести інформаційних сайтів:

— from-ua.com;

— crime-ua.com;

— sbypost.com;

— open-ua.net;

— prukraine.com;

— proua.com.ua.

Позивачем у цій справі виступив екс-директор Державного підприємтсва «Спецтехноекспорт» Павло Барбул — він звинувачує видання в оприлюдненні конфіденційних даних.

Водночас 10 березня 2021 року відповідну кримінальну справу було закрито через відсутність складу злочину, проте низка операторів і провайдерів заблокували доступ до сайтів. Станом на 27 березня низка інтернет-провайдерів все ще блокує достип до згаданих сайтів.

«Судове рішення про блокування сайтів за відмашкою колишнього чиновника — це кричущий прецедент, який не має нічого спільного з дотриманням принципів свободи слова. Якщо так піде і далі, то будь-яке ЗМІ в нашій країні може бути закрито за клацанням пальця, на тій лише підставі, що його публікації не сподобалися впливовим людям», — завив головний редактор інтернет-видання «Апостроф» Денис Попович.

У березні 2019 року на той час главу «Спецтехноекспорту» (СТЕ) Владислава Бельбаса, екс-директора СТЕ Павла Барбула і ще кількох екс-співробітників компанії заарештували за підозрою розтраті 55,5 млн грн держкоштів під час модернізації літаків Ан-32 для індійських ВПС. Через кілька днів рішенням Солом’янського райсуду столиці Бельбас був звільнений під заставу в розмірі 7 млн грн, а Барбул — під заставу в розмірі 1,9 млн грн.

«В інтернеті пишуть дурню». Лише 30% медиків із чернівецьких лікарень погодилися вакцинуватися від COVID-19