Пенсії наступного року підніматимуть у кілька етапів. Як зростуть виплати, оголосила Лазебна

Пенсії в Україні в 2021 році будуть підвищуватися в декілька етапів. Про це розповіла в ефірі телеканалу «Україна24» міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Вона анонсувала, що програма підвищення пенсій відбуватиметься у 2021 році в кілька етапів. Перший включає підвищення пенсій для людей віком 65 років і які мають «повний стаж». Мінімальна виплата зросте на 400 грн — зараз 2000 грн, буде 2400.

Потім у нас буде індексація пенсій, потім буде підвищення працюючим пенсіонерам, автоматичний перерахунок у квітні. У липні буде програма підвищення пенсій для віку 75+, підвищується на 400 грн, і два перерахунки мінімальних пенсій у зв'язку з прожитковим мінімумом з липня і грудня

Як зазначила міністр, «дуже важливо наступного року зробити індексацію пенсій».

Додамо, дефіцит Пенсійного фонду цього року вже перевищив 18 млрд грн. У бюджетному комітеті ВР оголосили, що фінансовий стан Пенсійного фонду у поточному році значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР.

Водночас, уряд запропонував у фінальній версії Бюджету-2021 зменшити видатки на трансферт Пенсійного фонду на 8,5 млрд грн. У бюджетному комітеті на це зауважували, що «пропозиція уряду вбачається недостатньо аргументованою, а в 2021 році, ймовірно, виникне необхідність збільшувати видатки державного бюджету для Пенсійного фонду».

Шмигаль запевнив, що Україна завершить рік з виконанням всіх соціальних зобов’язань

Україна завершить 2020 рік з виконанням усіх соціальних зобов’язань, які були передбачені чинним бюджетом. Про це написав у Facebook прем'єр-міністр Денис Шмигаль, підводячи підсумки тижня.

«Україна завершить рік з виконанням всіх соціальних зобов’язань, які були передбачені нинішнім бюджетом», — зазначив Шмигаль.

При цьому він нагадав, що напередодні президент Володимир Зеленський та Міжнародний валютний фонд повідомили, що місія МВФ почне роботу в Україні з наступного тижня.

Для України це є підтвердженням підтримки МВФ у провадженні реформ та позитивним сигналом щодо виплати чергового траншу. А для наших міжнародних фінансових партнерів та банківського середовища — маркером стабільності

Політик пригадав і підписану цього тижня урядом угоду з ЄБРР на суму €450 млн. Кошти, за його словами, «будуть спрямовані на розвиток дорожньої інфраструктури». «Зокрема, йдеться про капітальний ремонт автошляху М-05 Київ-Одеса та будівництво Північного обходу міста Львова», — оголосив прем’єр.

Говорячи про ухвалений Бюджет-2021, Шмигаль відзначив, що «основне збільшення видатків у ньому передбачене на медицину (+47 млрд грн) та освіту (+23 млрд грн). Також закладене суттєве збільшення фінансування безпеки й оборони (+21 млрд грн) та соціальної допомоги людям (+19 млрд грн)».

«Важливо, що ставки ПДВ, ПДФО, ЄСВ, податку на прибуток підприємств залишаються без змін. Водночас у держбюджеті передбачене зростання заробітних плат для медиків, освітян, військовослужбовців. Бюджет є збалансованим з точки зору доходів-видатків та реалістичний до виконання», — зауважив очільник уряду.

У бюджетному комітеті ВР зазначали, що фінансовий стан Пенсійного фонду у 2020 році значно погіршився. Все ще збільється його залежність від ресурсів держбюджету та позик за рахунок ЄКР. Раніше у профільному комітеті ВР заявляли, що у Пенсійному фонді може не вистачити коштів для виплати пенсій до кінця року.

Раніше в уряді розповіли, кому і як можна не платити пенсійний збір при купівлі квартири.

Пенсійний фонд оголосив про зростання з 1 грудня в Україні прожиткового мінімуму та пенсій