Пентагон та Ілон Маск розробляють доставку вантажів за хвилини у будь-яку точку Землі
SpaceX

Міністерство оборони США співпрацює з компанією Ілона Маска SpaceX над проектом доставки вантажів космічними ракетами. Про це командування США з питань транспорту оголосило 7 жовтня.

«Комерційне транспортування дозволить швидко перевозити життєво важливі ресурси з однієї точки до іншої без зупинок та дозаправок, - цитує «Голос Америки» заяву командування. — Ця можливість може стати революцією у транспортуванні, поряд із винаходом літака».

Оцінку життєздатності та перші тестування в рамках проекту проведуть у 2021 році. «Уявіть перевезення вантажу С-17 [Вантажно-транспортний літак Boeing, вантажністю більше 77 000 кг] в будь-яку точку на планеті менше ніж за годину, — заявив генерал Сухопутних сил США Стівен Лайонз, представляючи проект. — Подумайте про швидкість перевезення вантажів та людей. Тут великий потенціал».

Ракети, які летітимуть навколоземною орбітою, не потребуватимуть дозволу на переліт над іншими країнами певним довгим маршрутом. Вони — щонайменше зараз — в безпеці, жодна країна не може їх збити, пише американське видання «Популярна механіка». ЗМІ наголошують, що такі поставки можуть бути виправдані, якщо, наприклад Окінава, японський острів поблизу Китаю, на якому розміщено 30 000 американських військових, опиниться в блокаді. Серед недоліків проекту можуть бути великі витрати часу на підготовку перельоту, а також на проведення запуску.

 «Транспортне командування розраховує вивчити не тільки технічні і фінансові питання проекту, але й юридичні, дипломатичні, законодавчі та нормативні перешкоди на шляху комерційних космічних перевезень», — йдеться в повідомленні командування.

Плюси і мінуси

Пентагон цікавиться можливістю доставки вантажів та особового складу через космос вже багато років.

У 2002 році, наприклад, корпус морської піхоти США спільно з ВВС запропонували розробити десантно-транспортний апарат для суборбітальних польотів в будь-яку точку Землі. Програма називалася «Транспортування і висадка невеликого підрозділу» (SUSTAIN).

Судячи з публікацій в пресі, тоді планували двуступенчату ​​систему з запуском з літака-носія. Ідея тоді звучала футуристично і привернула до себе загальну увагу. Але істотного прогресу за ці роки саме цим проектом досягнуто не було, принаймні про це публічно не оголошувалося.

Однак в ході цього проекту та інших досліджень військові з'ясували, що головними технічними складнощами в такій системі будуть перевантаження й посадка. Плануюча капсула потребувала підготовленої злітно-посадкової смуги.

Друга проблема полягає у вартості і паливній ефективності. Будь-який космічний політ, навіть суборбітальний, вимагає великого обсягу палива на кожен кілограм ваги, яка перевозиться. Якщо вантаж планують відправляти на іншу сторону Землі, то це буде досить дорого коштувати.

«Комерційні космічні перевезення дадуть можливість швидко доставляти життєво важливі вантажі від точки до точки, уникаючи зупинок або запуску повітряних танкерів для дозаправки. У них є всі можливості зробити найбільшу революцію у транспорті з часів винаходу літака», — цитує ВВС прес-реліз Транспортного командування.

Однак, як зазначає американський журнал Air Force Magazine, поки що літаки можуть перевозити більш важкі й габаритні вантажі. Це набагато дешевше, вимагає менше громіздкої наземної інфраструктури, а час на міжпольотну підготовку літака набагато менший, ніж у багаторазового космічного корабля.

Однак плюси космічної перевезення вантажів теж досить великі. Крім очевидних — високої швидкості й оперативності доставки вантажу на далеку відстань, — є й міжнародно-правові. Космічному кораблю, на відміну від важкого транспортного літака, не потрібно запитувати дозвіл на перетин повітряного простору інших держав. Транспортний корабель просто злетить в одній точці Землі і приземлиться в інший.

Нагадаємо, що за шість днів вересня капітал Ілона Маска зменшився на $15 млрд, й підприємець покинув п’ятірку найзаможніших людей світу за версією Forbes. 

 

Наступний крок до Місяця. Маск показав фото корабля SpaceX Starship